Gyakorlott mindenmentesként is meglepődünk néha, mi mindenbe kerül hozzáadott cukor. Tudtad például, hogy van olyan közkedvelt, vény nélkül kapható gyógyszer, amiben 6 kockacukornyi mennyiség van? Brutális.

1. Zabkeksz, teljes kiőrlésű gabonapehely, müzli

Az alap összetevők lehet, hogy ártalmatlanok[?], de a cukrot sajnos nem felejtették el hozzáadni, és így azért már veszítenek az egészséges értékükből.

2. Szószok, fűszerkeverékek, saláta dresszingek

Említettem már a currypasztát, de jöhetnek a salátára szánt dresszingek, pácok, fűszerek is, amik rendesen meg vannak spékelve édesítővel. Az édestől ugyanis minden finomabbnak tűnik és könnyebben függővé válhatunk.

Egyébként, már 1 hónapnyi cukormentes élet után érezni, hogy a régi  kedvenc csoki, fagyi mennyire borzalmas ízű.  Nem kell saláta dresszing, nem kell BBQ szósz, mert önmagukban is élvezzük az ízeket.

3. Aszalt gyümölcsök

Ezt sem érdemes meggondolatlanul levenni a polcról, mert imádják cukorba mártani, megszórni vele, áztatni benne, vagy tudja a fene mi mindent megtesznek, hogy beleerőltessék az amúgy natúr formában is nagyon finom nassolnivalót. Azért csinálják, hogy ne legyen olyan savanyú. Pedig hát… a savanyú is csak egy íz.

4. Gyógyhatású készítmények

Ez talán még a leggyakorlottabb cukormenteseket is meglepi.
A Neo Citranban 20 gramm cukor van. Igen, egy tasakban. Viszonyításként mondom, hogy 1 kockacukor 3 gramm. De nem egyedi esetről van szó. Minden vitamint, táplálékkiegészítőt és vény nélkül kapható gyógyszert érdemes forgatni és beleásni magunkat az összetevőkbe.

∞. A lista végeláthatatlan

Konzerv, paradicsomszósz, joghurt, jeges tea, limonádé, gyümölcslé, csomagolt kenyér, mirelit gyümölcsök, vegán tejek… Mindegyik terméknél érdemes a címkét alaposabban megnézni, meg bizony sok márkánál találunk meglepetést.

Ja, és a zöld és a kék szín nem garancia az egészségességre, még ha a reklámok és a csomagolások ki is alakították a fejünkben ezt az asszociációt.