Nem mindegy, milyen gyümölcsöt, zöldséget választasz!

Ősszel és télen sem kell lemondanod a friss, zamatos gyümölcsökről, ropogós zöldségekről és nem kell arra vetemedned, hogy egy hónapon át utaztatott, permetezett termést vegyél. Tehát érdemes a szezonális gyümiket és zöldségeket keresned a boltokban, a piacon.

Na de mit egyél ilyenkor? Mutatjuk, melyik őszi finomságok közül válogathatsz bátran!

Füge – a sokoldalú

Frissen és aszalva is finom, a magjai és a levele is jótékony hatású, kalciumban, A- és B-vitaminban gazdag gyümölcs. Vesekőre, bőrproblémákra, csontokra, cukorbetegségre, bárányhimlőre, fogyáshoz, torokfájásra egyaránt fogyasztható. És akár a kertedben is megterem!

Birsalma – a hasznos

Sokan nincsenek kibékülve vele, mivel feldolgozása kicsit macerás, de aki nekilát, lekvárt, sajtot, kompótot is készíthet belőle. Egy igazi vitaminbomba, erősíti az immunrendszert, gazdag  A-, B1-, B2-, B6- C-, E- és P-vitaminban. Ráadásul, étvágygerjesztő hatású, így ha egy betegségben lábadozol, egyél meg egy fél birsalmát és egyből megjön az étvágyad. A birslé fertőtlenítő és vízhajtó hatással is bír, érdemes sokat fogyasztanod belőle.

Sütőtök – a kedvenc

Sokan csak levest és sült sütőtököt csinálnak belőle, pedig jó pár recept van hozzá, amit érdemes kipróbálni. Készülhet belőle természetesen süti, fűszeres sült sütőtök, csipsz, sütőtökös sajttorta curryvel vagy kardamommal bolondítva és még megannyi finomság. 

C-vitaminban és káliumban gazdag, segít a szervezeted megtisztításában, és nem utolsó sorban az ára is jó.

Édesburgonya – a selymes

Egy igazi ásványianyag raktár, B1-, B2-, B6- és E-vitamint tartalmaz. Bármihez eheted köretként, főzve, sütve, ahogy jól esik. Édeskés íze miatt nem kell édesítőszert használnod hozzá, textúrája selymes, szeretni fogod.

Vöröskáposzta – az ismert

Erről talán mindenki tudja, hogy mennyire egészséges és könnyű elkészíteni is. Alacsony ára miatt a „szegények gyógyszereként” is emlegették régebben. Hihetetlenül magas A-, B- és C-vitamintartalma miatt bizony érdemes is salátába, savanyítva, párolva, de még nyersen is fogyasztanod.

Kelkáposzta – a jolly joker

Kiváló alapanyaga lehet a zöldturmixoknak. Immunerősítő, rákmegelőző, fontos omega zsírsavakat tartalmaz, serkenti az emésztést, mivel teli van rostokkal és kénnel.

Levest, salátát, főzeléket is készíthetsz belőle, amik jól fognak esni az őszi-téli napokon.

Magok - bármikor

A dió, a mogyoró és a mandula is őszre érnek be, érdemes körülnézni a nagyszülők, rokonok kertjében, mert diófa, mogyoróbokor sok helyen előfordul. Az olajos magvak pedig igen jótékony hatásúak, napi egy maroknyit érdemes megenned belőlük.

Ezeken kívül akkor sem lősz mellé, ha szőlőt, padlizsánt, körtét, brokkolit, gyömbért, zöldbabot vagy épp karfiolt veszel a zöldségesnél. Ha ezeket az alapanyagokat használod fel az étrendedhez, akkor mindig a legfrissebb és a leginkább vitamindúsabb ételekhez juthatsz hozzá a helyi termelőknél is.

 

Neked melyik a kedvenced a fentiekből?