Azt már csípőből tudod, hogy a címkén az összetevők csökkenő sorrendben vannak, tehát az van legelől, amiből a legtöbbet tartalmazza a termék, de azzal nem biztos, hogy 100%-osan tisztában vagy, milyen neveket kell keresned a listán, ha a hozzáadott édesítőket keresed. Ezért összeállítottunk egy listát, amivel a kezedben nem érhetnek meglepetések, álnevek ide vagy oda.

A lista

dextróz, fruktóz, glükóz, maltóz, szacharóz, juharszirup, karamell, kukoricaszirup, melasz, demerara cukor, turbinado cukor, nyerscukor, invertcukor, kukorica szirup, fruktóz, galaktóz, szacharóz, glukomalt, dextrin, dextróz, xilóz, maltodextrin, szukróz, melasz, laktóz – tejcukor, karamella, barna rizs szirup, rizsszirup, malátacukor, árpamaláta, kókusz cukor, kókuszpálma cukor, pálmacukor, juharszirup, szőlőlé koncentrátum, sűrített cukornádlé, agavészirup, cirokszirup

A természetes édesítőszerekre is érdemes odafigyelni, mert sokszor csak hangzatos, divatos cukorpótlókról van szó, jó reklámmal, de ha a glikémiás indexet nézzük, kiderül, semmivel sem teszünk jobbat a szervezetünknek, ha ezeket használjuk. Legfeljebb a pénztárcánk lesz karcsúbb.

A leggyakoribbakat egy gyorselemzés alá vetettük

SZŐLŐCUKOR MÁS NÉVEN GLUKÓZ VAGY DEXTRÓZ

Jól hangzik a szőlőcukor, de sajnos egyszerű cukorról van szó.

SZACHARÓZ

Ilyen szép neve van a sima kristálycukornak…
Répacukor, nádcukor, juharcukor szintén megbújhatnak e név mögött.

MALÁTACUKOR

A sütő és a söriparban használatos főként, ezeken a címkéken találhatod meg őket legtöbbször.

GLUKÓZSZIRUP, MALTODEXTRIN

Élelmiszer-iparban sokat használt, az üdítőkben a cukrot erre cserélték le.
Igazán “megérte” váltani, olcsóbb az előállítása és avatatlan szem nem tudja, mi rejtőzik pontosan a rejtélyes név mögött.

JUHARSZIRUP

Jól hangzik, de ha jobban utánanézünk, kiderül hogy a répacukorral egyenlő és semmi egzotikumról nincs szó.

NÁDCUKOR, BARNACUKOR

Lásd szacharóz… Más a színe, de tulajdonképpen ennyi.

FITLIFE TIPP

A csomagoláson szereplő tápanyagtáblázatban csak a sima cukor mennyisége van feltüntetve, a fentebb sorolt finomságok nincsenek belekalkulálva. Ezért javasolt az összetevők listáját nézni és abból kikövetkeztetni a termék valódi cukortartalmát.