Biztosan megfigyelted régebben is, hogy egy bő olajban készült sült krumpli és rántott hús kombináció után sokkal gyorsabban éhezel meg, mint egy bolognaitól, amiben a tészta teljes kiőrlésű. Ez azért van, mert a kettőnek eltér a glikémiás indexe, vagyis a felszívódási ideje. Nézzük ezt a “jelenséget” részletesebben!

A magyar konyha nem a reform köretekről híres… 🙂

Ha a magyar konyha kerül említésre, akkor a lelki szemeink előtt olyan klasszikus köretek jelennek meg, mint a krumpli, fehér rizs vagy a galuska. Az egészséges életmód követői azonban tudják, hogy ezek nem a legjobb alternatívák a magas glikémiás indexük – vagyis a gyors felszívódásuk – miatt.

Szerencsére ma már több alternatívával helyettesítheted ezeket, ha pedig igazi változatosságra vágysz, akkor érdemes beiktatnod az ál-gabonákat is. Mielőtt azonban elmerülnék az ezekkel kapcsolatos tudnivalókban, beszéljünk egy kicsit a hagyományos gabonákról.

Baj van  tésztával és a rizzsel?

A tészta iránti rajongás teljesen érthető, és nem is kell feltétlenül lemondanod ezekről az ételekről. A választásnál arra figyelj, milyen lisztből készült. A finomlisztes változatok helyett ott a durum vagy a teljes kiőrlésű. Az alacsonyabb glikémiás indexüknek miatt tovább érzed magad jóllakottnak az elfogyasztásuk után, ráadásul gyorsabban eltelítenek – így kevesebb is elég belőlük.

A másik gyakran asztalra kerülő köret a fehér rizs, amely a hántolás során elveszíti a vitaminokban és rostokban gazdag héját, így gyorsan felszívódik. A barna rizsen meghagyják ezt a részt, így alacsonyabb a glikémiás indexe. Előfordulhat, hogy egyszerűen nem tudod megszokni ezt az ízvilágot, de a rizsről nem szeretnél lemondani. Ebben az esetben érdemes kipróbálnod a vad vagy a basmati fajtát. A barna rizzsel nekünk mindössze annyi bajunk van, hogy a sima rizshez képest nagyon hoszsú a főzési ideje, főleg, ha korog a gyomrunk. 🙂 Körülbelül 45 perc főzést igényel.

Az ál-gabonák változatos világa

Ha te is szívesen kísérletezel az új alapanyagokkal, akkor jó szívvel ajánljuk az ál-gabonákat. Ezek egyrészt nem tartalmaznak glutént, másrészt tovább színesítik a táplálkozásodat – ebbe a kategóriába tartozik egyébként a rizs is. A csoport legismertebb tagjai a köles, az amaránt, a hajdina, illetve a quinoa.

A felszívódásukat tekintve árnyalatnyi különbségek vannak, de ha mégis fel kell állítanunk egy rangsort, akkor azt mondhatjuk, hogy a barna rizs szívódik fel a leglassabban, ezt követi a quinoa, majd a hajdina. A köles azonban már a közepes glikémiás index tartományba esik, vagyis az előzőekhez képest rövidebb, a fehér rizsnél pedig hosszabb ideig telít el. 

Kísérletezz bátranés válaszd azt, amelyik ízlik

A felsoroltak közötti fő különbséget az ízvilág adja. Azt javasoljuk, hogy először kisebb mennyiségben szerezd be őket, mert könnyen elképzelhető, hogy az egyik elsőre a kedvenceid közé kerül, míg egy másikat nem tudsz megszokni.

És nem is kell, hiszen az egészséges életmód titka szerintünk éppen az, hogy nem kell magadra erőltetned semmit, amit nem szeretsz, csak azért, mert mások szerint egészséges. A széles körű lehetőségek között azonban biztosan találni fogsz olyat, ami megfelel a szájízednek.