Édesítőszerekből nincs hiány, ám igen rosszul járhatsz, ha egy evőkanál kristálycukrot egy evőkanál steviával próbálsz meg helyettesíteni. 🙂 Figyelembe kell venni, hogy minden cukorpótló más mennyiségekben képes az édes íz elérésére.

Stevia

1 teáskanál cukor esetében negyed teáskanál port használj, a folyékonyból pedig 2-3 cseppet 

1 bögre cukor esetében 2 evőkanál elegendő, csepp formájában pedig 1 teáskanál

A stevia egy növény, a levelét szokták édesítőként használni. Elérhető por és folyadék formájában is, de magát a növényt is meg tudod vásárolni, így otthon is “elkészítheted” a cukorpótlót. A stevia brutálisan édes, 300x édesebb, mint a sima cukor. Nem írtam el, tényleg 300x. Ha a recept egy evőkanál cukrot ír, ne ess pánikba, nem fogod az igen borsos áron megvásárolt steviádat egy sütésnél mind elhasználni!

Xilit

8 dkg (4 evőkanál) kristálycukor = 8 dkg xilit

A xilittel, másnéven nyírfacukorral van ilyen szempontból a legkönnyebb dolgod, ugyanannyit kell használnod, mint a sima cukorból.

Egy jó tanács: Ha másik édesítőről váltasz xilitre, akkor ne rögtön egy sütivel indíts, amibe nagy mennyiséggel kerül, mert nem ritka, hogy az arra érzékenyek emésztőrendszere rosszul reagál a nyírfacukorra.
Nem szükséges teljesen lemondani róla, de 3-6 héten át fokozatosan kell hozzászokni, utána már mehet a sütéshez is! Addig használd például kávé, tea ízesítéséhez.

Egyébként jól karamellizálható, akárcsak a cukor, így ahhoz is használhatod.

Eritritol

8 dkg (4 evőkanál) kristálycukor = 12 dkg eritrit

Az eritrit kevésbé édes, mint a cukor, ezért ebből többet kell használnod, ha azt az édes ízt akarod elérni, amire a recepted gondol. Ha 100 gramm cukorra van szükség, akkor plusz 30 dkg többlettel számolj eritrit esetén. Nagyon jó választás sütikben, mert 0 a glikémiás indexe, de jó tudni, hogy a sütést 160 fokig bírja csak jól.

Aszpartán alapú édesítőszer

5 gramm (1 teáskanál) kristálycukor = 0,5 gramm aszpartán alapú édesítőszer

Édesebb, mint a cukor körülbelül 200x, mégis ha egy teáskanálnyi mennyiséget kér a recept kristálycukorból, akkor az aszpartán tartalmú édesítőszerekből is ekkora mennyiséget használj. Az az oka, hogy a tömege sokkal kevesebb, így bár ránézésre ugyanannyit teszünk bele, súlyra nem. Kristálycukorból egy teáskaál 5-6 gramm, míg ebből csupán 0,5 gramm.

Ezt a típusú édesítőt hideg ételekbe is bele lehet tenni, mert jól oldódik, nem úgy mint az eritritol.

Ciklamát alapú mesterséges édesítőszer

5 gramm (1 teáskanál) kristálycukor = 8-10 csepp ciklamát alapú mesterséges édesítőszer

Édesítő ereje 30-50x nagyobb, mint a cukoré. Ha tablettát vásároltál, akkor egy darab egy teáskanálnak vagy egy kockacukornak felel meg, ha folyékony édesítőt vettél, akkor kb. 8-10 csepp felel meg egy teáskanálnak.