Ne csak a szerencsében bízz!

Január van, már hónapok óta tart a hideg, az eső, a hó, a latyak, és mintha már ezer éve korán sötétedne. Ezért nem is csoda, ha inkább otthon maradnál a jó meleg szobában, bekuckózva, a kedvenc sorozatodat nézve, a beteg emberek és a tömött buszok elől elbújva. Nem rossz ötlet, de az influenza sajnos így is utolérhet. Hogy miért? Elmagyarázzuk!

Tisztázzuk, mi tévhit!

Sokan gondolják azt, hogy a hidegben könnyebben megfázunk, télen nem szabad sportolni, rosszat tesz a bőrünknek és influenzásak leszünk. Pedig nem így van! Ezért gyorsan az alap tévhit eloszlatásával kezdünk: nem a hideg miatt leszel influenzás.

A bacik 31°C fok fölött érzik jól magukat, ott szaporodnak a legjobban, nem pedig a fagyos télben. Mindemellett a hideg serkenti a vérkeringésed, erősíti az immunrendszered, így még jobban véd téged.

De hát akkor, hol leszel influenzás?

Legkönnyebben zsúfolt, zárt helyeken (tömegközlekedés, osztályterem, iroda, étterem, mozi) tudsz megfertőződni, így, ha van lehetőséged rá, kerüld ezeket a közös tereket egy darabig, vagy ahol teheted, ott gyakrabban szellőztess, moss kezet. Ami pedig a legfontosabb: ha már beteg vagy, ne menj dolgozni és ne ugorj le az edzőterembe se!

Mit tehetsz, ha lebetegedtél?

Pihenj, hogy gyorsabban meggyógyulj! Otthon érdemes az ágyneműket, törölközőket gyakrabban kiráznod, és kiraknod kicsit a hideg levegőre, hogy átszellőzzenek, és a bacilusok lekerüljenek róluk.

És ne feledkezz meg a megfelelő hidratálásról sem! Igyál sok vizet, hogy az immunredszered megfelelően tudjon működni, ha pedig a lakásban, irodában száraz a levegő, szerezz be egy párásítót. Mert míg a száraz levegő kedvez a baciknak, addig a párás megöli a vírusokat.

Megelőzésként sportolj hidegben is!

Jobban tudsz koncentrálni, több energiád van, javul a vérkeringésed és kevesebben vannak a pályákon, ha a téli sportolást választod.

Igaz, hogy szárítja a bőrt a hideg, de megfelelő hidratálás mellett tisztulnak a pórusok és nem zsírosodik a bőröd. Egy kiadós edzés után pedig biztosan úgy fogsz aludni, mint a bunda. A jó alvás és hidegben sportolás eredménye pedig a kisimult bőr, erős immunrendszer és influenzamentes tél.

A táplálkozásra is figyelj oda!

A sportolás mellett a C-vitamin a legjobb ellenszer az influenza elkerülésére, ezért fogyassz vitamindús ételeket. A savanyú káposztának ilyenkor nagy szezonja van, akár magában, akár köretként is fogyasztható, ráadásul koleszterinszintet szabályoz, diétázóknak tökéletes, és igazi multivitamin bomba. A brokkoliban, kelbimbóban, narancsban, kiviben, karfiolban, grapefruitban is rengeteg vitamint találsz. Ezek mellett a magas fehérjetartalmú ételeket se szorítsd ki az étrendedből (sovány húsok, bab, hal), mert ezek a fehérvérsejtek képződésében segítenek.

 

Te mivel erősíted még télen a szervezeted? Írd meg a tippeket kommentben!