A leggyakorlottabbak már rutinosak, egy pillantás alatt el tudják dönteni, hogy a kosárba kerüljön a termék vagy vissza a polcra… Összeszedtük miket érdemes átfutni a címkén, hogy biztosan jó választás szülessen.

Hozzávalók

Először is! Ezt a részt akkor is nézd meg, ha csak egy csomag földimogyorót vásárolsz, mert bizony abban is előfordulhatnak felesleges összetevők, mint a hozzáadott cukor.
A sorrend nem véletlen!
Az szerepel elől, amiből a legtöbb van a termékben. Ha egy csokin az első három összetevő cukor, növényi olaj és tejpor, érdemes tovább keresni, mert ennek semmi köze az igazi csokoládéhoz. De egy egészségesnek hitt joghurt is elbukhat itt.
Megfigyelhetted, hogy a legtöbb gyártó nagyon helyesen kiemel vastagbetűvel néhány összetevőt. Így segítenek téged abban, hogy az allergén összetevőket azonnal átlásd, mint a mogyorófélék, szója, tejpor stb.

E számok

Az összetevők között gyakran ott sorakoznak az E betűk. Nem kell tőlük megijedni, a C vitaminnak is van E jelölése, de azért van mit tudni róluk. Mivel a téma egy nagyobb feldolgozást igényel, ezért egy külön cikket szenteltünk neki, amit itt tudsz elolvasni.

Adagok

Ideális esetben a szervezet jelzi, hogy mennyire van szüksége az adott ételből, italból, ám erre csak kevesen hagyatkozhatnak. Van, aki 1-2 kocka csoki elfogyasztásánál érzi, hogy elég volt, van aki 2-3 táblát fogyaszt egy evésre.

Haladó szintnek számít, ha valaki már magától tudja, mennyi energiára, cukorra vagy zsírra van szüksége egy-egy étkezés során. A legtöbben azonban nincsenek tisztában a számokkal, de szerencsére erre vonatkozóan is találunk segítséget a címkéken, igazán szemléletes módon, miszerint a napi ajánlott bevitel 1 pohár (2,5 dl) vagy 3 kocka. Ha ennyit megiszunk/eszünk akkor lefedjünk például a felnőttek szükséges napi kalóriabevitel X%-át, ami segíti a kiegyensúlyozott étrend tartását.

Szavatossági idő

Jó tudni, hogy angolszász módon írják a csomagolásra a szavatossági időt, ami annyit tesz, hogy először a nap, aztán a hónap, majd az év szerepel.

Másrészt pedig angolul a lejárati idő “Best before”, ami azt jelenti, hogy az adott dátum előtt legjobb a termék. Ezért nem kell pánikszerűen kidobni azt, ami tegnap járt le, mert lehet, hogy semmi baja. (A tudatos életmód részét képezi a pazarlás csökkentése is.)