Jobb aroma, kívánatosabb szín, jobb állag, hosszabb tartósság… Ilyen és ezekhez hasonló célok érdekében kerül az ételekbe az a bizonyos E betű.

Az elmúlt 20-30 év felpörgött élemiszeripara rászorult a stabilizátorokra, térfogatnövelőkre, mert így olcsóbb és gyorsabb az előállítás. Ennek hála egy bevásárlás nálunk a címkék szorgalmas böngészésével telik, és igazi kihívás megtalálni egy E-mentes verziót.

Hogy lehet, hogy a C-vitaminnak is van E kódja?

Ha azt látod egy címkén, hogy hozzáadott C vitamint tartalmaz, akkor a hozzávalók résznél az E kódját fogod megtalálni, ha azonban alapvetően tartalmazza a termék ezt a vitamint, akkor elég, ha csak a neve szerepel a listában. Természetesen ez minden más hozzávalóra/adalékanyagra igaz.

Tudtad? Bármerre is jársz a világon, az E321 mindenütt ugyanazt fogja jelenteni. Ezért hozták létre a periódusos rendszerhez hasonló táblázatot, így egy amerikai kiránduláson sem kell szótárazva bogarásznod az adalékanyagokat.

Másrészről alapos laborvizsgálatot írnak elő a szabályozások, minden E szám ellenőrzött, ez pedig megnyugtatónak tűnik, de ha a nagy egészet nézzük… Akad olyan is, amit az Egyesült Államokban már betiltottak, az Európai Unió területén azonban még – rendszeres felülvizsgálat mellett – alkalmazásuk engedélyezett.
Emellett azt is vegyük figyelembe, hogy a hosszútávú hatásaikról is keveset tudunk, ahogy több adalékanyag együttes hatásairól sem biztos, hogy alapos képünk van.

Még a biotermékek címkéjén is felbukkannak E jelölések.

Javasoljuk, hogy mindig nézd meg a címkét, még akkor is, ha tegnap vettél belőle utoljára. Jön egy új szállítmány, a gyártó egy kicsit változtatott és kész…

Skandináv országokban nem használnak mesterséges színezőanyagokat, mert teljesen feleslegesnek tartják. Maximálisan egyetértünk.

Az álláspontunk sarkalatos, mi mellőzünk minden adalékanyagot.

Elismerjük, hogy van, amikor megkerülhetetlen  (vegyük példának az orvos által felírt megfázás elleni gyógyszert), de ha a vásárlásainkat nézzük, a felesleges adalékanyagokkal “felturbózott” élelmiszerek azzal a lendülettel kerülnek a termék a polcra, amivel levettük.