Paleo, vegán, mindenmentes, bármelyik csapatba is tartozol, a tehéntejet el kellett hagynod. Az átállási időszakot leszámítva, semmiféle problémát nem jelent a mellőzése, hiszen rengeteg egészséges és finom tejpótló van a boltok polcain. Ezeknek egyedül az áruk érinthet kellemetlenül vagy a címkén szereplő összetevők sora, ami nem mindig mentes cukortól, guargumitól és stabilizátoroktól.

Ezért most abba szeretnénk betekintést engedni, hogy milyen növényi tejeket szoktunk otthon összedobni, melyek nyomokban sem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat. Gyorsak, finomat és könnyen elkészíthető (például míg lefő a kávé).

Plusz megosztjuk a kedvenc kávénk receptjét is! 🙂

Növényi tej házilag - Fitlife cukormentes cukrászda

 

Kókusztej (paleo, vegán)

Semmi másra nincs szükség csak egy fél zacskó kezeletlen kókuszreszelékre és egy fél liter forró vízre.
Ez igazi instant megoldás, tényleg annyi idő kell hozzá, míg a kávé elkészül. A kókuszreszeléket leöntjük a felforralt vízzel és összeturmixoljuk. Ízlés szerint tehetsz bele vaníliát vagy édesítőt, de natúr is nagyon finom.

Turmixolás után (néhány perc), egy kis lyukú szűrőn leszűrjük és kész is. Ennél olcsóbb és gyorsabb megoldás nem hiszem, hogy létezik növényi tej készítésére.

Növényi tej házilag - Fitlife cukormentes cukrászda

Mandulatej (paleo, vegán)

Fél zacskó mandulát előző este áztass be, egy csipet sóval. A minimum 8 óra áztatásra itt azért van szükség, mert ezzel csökkentjük a mandula fitáttartamát, ettől könnyebb lesz megemészteni.

Reggel öntsd le az áztatóvizet, és fél vagy egy liter tiszta vízzel turmixold össze.
Az, hogy mennyi vízzel öntöd fel, ízlés dolga. Kevesebb vízzel intenzívebb, sűrűbb tejet kapunk, több vízzel hígabbat és többet. 
Ezek a mennyiségek nincsenek kőbe vésve. 1-2 elkészítése után rá fogsz érezni és magadnak tudod szabályozni, illetve ízesíteni is. Mert természetesen a mandulatejet is édesítheted, ízesítheted. A vanília minden tejnek jól áll, de egy kis kakaópor is csodákra képes.
Kislyukú szűrővel vagy sűrű szövésű anyagon szűrd át és kész is vagy.

Növényi tej házilag - Fitlife cukormentes cukrászda

Sütőtökös latte avagy a pumkin latte (paleo, vegán)

A sütőtökszezonban kár lenne kihagynod ezt a finom lattét! Egy nyugis hétvége reggelének tökéleteses kiegészítője. 🙂

Egy bögre növényi tej, egy adag espresso, és 2-3 kanál sütőtök püré (sült sütőtökből kikanalazva), ízlés szerint fűszerek, fahéj, kardamon, szegfűszeg, majd ezt mind turmixold össze. Ennyire egyszerű, de az íze..! 🙂 Vigyázat! Függőséget okoz!

Tudtad?

Nálunk növényi tejjel is kérheted a kávédat!