Az egészséges életmód pozitív hatásait már két hét után érezhetjük. Nem pusztán arról van szó, hogy elkezdenek leolvadni a kilók, hanem érezhetően tisztább lesz a bőrünk, megnő energiaszintünk és kiegyensúlyozottabb lesz a lelki világunk.

Mindez csak a jéghegy csúcsa, hiszen hosszú távon csökken a keringési rendszerrel kapcsolatos megbetegedések, a cukorbetegség vagy a különböző mozgásszervi elváltozások kialakulásának kockázata. Ezek mind lelkesítő tények és tapasztalatok, de van, amikor a napi rohanásban teherként éljük meg, hogy nem tudunk az első boltba beszaladva harapni valamit és rohanni tovább. Ilyenkor könnyű elveszíteni a motivációt, de ebből a 3-4 tippünkből új energiákat meríthetsz.

Lásd az egészben a rendszert

Először is fontos letisztáznod magadban, hogy az étel nem jutalom vagy büntetés, hanem a tested energiaforrása. Éppen ezért az autódhoz hasonlóan a szervezetednek sem mindegy, milyen üzemanyaggal látod el.

Az egész életmódváltás – mert ez gyakorlatilag az – alfája a tervezés. Vagyis mindig tudod, mikor mit fogsz enni. Az ételeidet előre elkészíted és bedobozolod – így a munkába indulva csak ki kell kapnod a hűtőből. Ha elég elszánt vagy, előre több napi ételt is elkészíthetsz. A hűtőben 2-3-4 napig gond nélkül kibírják, és te is megspórolod a mindennapi tanakodást, hogy mit egyél ma.

Ez a legnehezebb része kezdőként és haladóként is. Egy rohanós nap vagy egy lusta vasárnap is feladja a leckét, mert az egészséges táplálkozás nem egy csomag ropi vagy egy csoki gyors elmajszolásából szerzett energából áll. Nekünk terveznünk kell, mert nincs mindig olyan szerencsénk, hogy egészséges nassolnivalót tudjunk venni a legközelebbi boltban. Persze, ha Budapesten a Király utca környékén jársz, akkor nincs ilyen gond, mert be tudsz ugrani hozzánk.

Legyen változatos a bevásárlókosarad

A legjobb, ha még azelőtt eldöntöd, melyik receptet akarod elkészíteni, mielőtt elindulsz a boltba és ennek megfelelően vásárolsz be. Így elkerülheted az impulzív vásárlást, amik legtöbbször csak a felesleges rágcsákat és nasikat jelentik. Mi egy nagyon egyszerű szabályt alkalmazunk a bevásárlásaink alkalmával. Mindig kerüljön zöldség, gyümölcs, teljes kiörlésű gabona a kosárban. Ezeknek ott a helyük a tányéron, reggel, délben, este. (A zéró cukor szóra sem érdemes, mert mint tudod, mi nem bort iszunk és vizet prédikálunk, mi tényleg nem fogyasztunk cukrot.) 

Érdekel a könyv, ami miatt Marci a Fitlife irányítója letett a cukorról? Kattints ide!

Ha ezeket a termékeket minden alkalommal bapakolod, akkor tuti, hogy mindig össze fogsz tudni dobni valami gyorsat és finomat, mert csupán egy jó fűszerezésre és egy finom szószra lesz pluszban szükséged.

Unod a köreteket? Újíts!

A köret lehet változatos, nem kell beérned a teljes kiőrlésű vagy a durum tésztával. A piacokon és a bioboltokban érdemes szétnézned a gabonák között, sok izgalmas gabonára bukkanhatsz. Főzhetsz kölest, amarántot, bulgurt vagy barnarizst. Ehhez hasonlóan cserélgesd a zöldségeket is. Így mindig új ízkombinációkat hozol létre.

Fitlife tanács kezdőknek

Az egészséges életmód – ahogyan a neve is mutatja – nem csak egy meghatározott időre szól. Ugyanakkor emberek vagyunk, ezért nem lehet elvárni, hogy egész életünkben szigorú szabályokhoz alkalmazkodva étkezzünk. Nem is kell, de fontos tudnunk, mikor engedhetünk a franciakrémes vagy a rántott hús csábításának.

Ha a hét nagy részében egészségtudatosan étkezel – ez olyan 80%-ot takar –, akkor a heti egy-két alkalommal való kilengés nem fogja összezavarni a kialakított rendszert. Ez persze nem azt jelenti, hogy végigeszed a korábban megszokott összes kedvencedet. Ügyelned kell a mértékletességre, illetve arra, hogy egy-egy ilyen alkalom után térj vissza a rutinhoz. Jó hír, hogy a Fitlife cukormentes cukrászdában bűntudat nélkül nassolhatsz olyan finomságokat, mint a fekete-erdő torta vagy egy Milka torta szelet.