Míg a filmekben fagyit és sütit tömnek magukba a szereplők bánatukban, a valóságban kiderült, hogy a cukor éppen szomorúvá tesz. Egy új tanulmány arra jutott, hogy ezek elfogyasztása után hosszú távon a széles mosoly helyett legörbülhet a szánk – de nem a kialakuló túlsúly miatt.

Úgy látszik a cukorfogyasztás összefügg a depresszióval

Amerikában és az Egyesült Királyságban a javasolt mennyiséghez képest az emberek kétszer-háromszor több a cukrot visznek be, amelynek mintegy 3/4-e hozzáadott cukorból származik (pl. édességekből, péksüteményekből és üdítőkből és “egészséges” müzlikből). Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint azonban a cukornak a teljes energiabevitel kevesebb, mint 5%-át – vagyis napi 6-9 teáskanálnyit – kellene jelentenie.

Ezzel párhuzamosan világszerte minden hatodik ember szenved valamilyen mentális eredetű betegségtől, többek között hangulatingadozástól vagy szorongástól. Felmerülhet a kérdés, hogy van-e kapcsolat a két tendencia között?

Egy korábbi, hat ország bevonásával végzett tanulmány szerint elképzelhető, ugyanis összefüggést találtak a depresszió és a cukorfogyasztás között: a magasabb cukorbevitel mellett nagyobb valószínűséggel alakult ki a depresszió. Nemrég újabb kutatás helyezte fókuszba a cukorfogyasztást és a mentális eredetű betegségeket.

Válasz a miértekre

Azt még mindig nem tudjuk biztosan, mi áll a depresszió kialakulásának hátterében. Néhány kutatás szerint ezért többek között az olyan biológiai változások lehetnek a felelősek, mint a cukor és az édes ízek hatása, illetve a dopamin. Egy patkányokon végzett kísérlet ugyanis kimutatta, hogy az édes ételek fogyasztása a kokainhoz hasonlóan addiktív hatású – ez a jutalmazó rendszerrel való kapcsolatra vezethető vissza.

Egy londoni egyetemen végzett kísérlet azt mutatta, hogy azoknál a nőknél és férfiaknál, akiknél korábban hangulatingadozásokat diagnosztizáltak és több cukrot fogyasztottak, később nagyobb eséllyel alakult ki a depresszió, mint a kevesebb cukrot fogyasztóknál.

A kapott eredmények szerint 23%-kal nőtt a mentális betegségek kialakulásának esélye azoknál a résztvevőknél, akik napi 67 gramm cukrot vittek be – azokhoz képest, akiknél ez a mennyiség 41 grammnál megállt.

Az eredmények ellenére több kérdés is felmerül. Például, hogy a férfiak vagy a nők lesznek-e szomorúbbak a cukorfogyasztástól vagy mi magyarázza pontosan a megfigyelt jelenséget – az édesség vagy maga a cukor.