Sokaknál láthatod, hogy a reggeli zabkása tetejére kerül egy kis méz vagy juharszirup. Netán egy adag aszalt gyümölcs. Miközben elvileg cukormentesen étkeznek. Ebben nem csak te találsz némi ellentmondást… 

Igazuk van a népszerű közösségi médiásoknak?

Folyamatosan nő azoknak az Instagramosoknak a száma, akik szerint az agavé szirup, a méz vagy a datolya a természetes édesítőszerek közé taroznak. Az igazság viszont az, hogy a felsoroltakat sok jelzővel illethetjük – a cukormentes kivételével.

Mit értünk általában az alatt, hogy semmi cukor?

Az igazi cukormentes étrend nem csak a cukrot, hanem a cukor egy speciális formájának kiiktatására fókuszál, vagyis a fruktózra. Ez ugyanis nem fogyasztható mérsékelten – szemben az olyan társaival, mint a glükóz, maltóz és laktóz. Ennok oka, hogy egy addiktív vegyületről van szó, amely felelős lehet az elhízásért és egyes betegségek kialakulásáért.

A cukornak egyébként rengeteg álneve van a címkéken, ezeknek a listáját ide kattintva tudod átfürkészni.

Hol találkozhatunk a fruktózzal?

Az egyik legrosszabbként számon tartott forrása a klasszikus, asztali cukorként ismert változat, a szacharóz, amely 50%-ban glükózt, 50%-ban pedig fruktózt tartalmaz. A kérdést tovább bonyolítja az élelmiszergyártók sajátos módon értelmezett a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” meghatározása.

Sajnáljuk, hogy ezt kell mondanunk, de az általuk ilyen megnevezéssel piacra dobott termékek nagy részében fruktózzal helyettesítik az egyébként használt szacharózt. Vegyünk például egy almalevet, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, mégis egyetlen üvegben több cukor van, mint ugyanennyi kólában.

Itt összeszedtük neked, hogy mely az az 5 élelmiszer, amit leggyakrabban mondanak egészségesnek a reklámok.

Fitlife cukormentes cukrászda - diagram
kép forrása: iquitsugar.com

Mégsem jó nekünk, ami a polcon egészségesnek látszik?

Persze nem arról van szó, hogy egyáltalán ne egyél gyümölcsöt! A kiemelt példában a probléma gyökere, hogy a juice-ból hiányoznak a rostok – vagyis gyorsan felszívódik. Mindezt egy másik oldalról megközelítve beláthatjuk, sosem ennénk meg egyszerre annyi almát, amennyi egy üveg almaléhez szükséges.

A másik megtévesztő csoportot a szárított gyümölcsöt tartalmazó termékek jelentik, például a müzlik, a mazsola, a dzsemek vagy a gyümölcsízesítésű joghurtok.  És akkor még nem is beszéltünk a boltok polcain lévő nyers, vegán vagy a finomított cukortól mentes alternatívákról. Az egészséges kis nassolnivalók ínycsiklandónak tűnhetnek, de szó sincs arról, hogy cukormentesek. Nagyon sokat ezek közül datolyával, mézzel vagy juharsziruppal édesítenek, amelyek mind a fruktózt jelentik.

Ezek a termékek pedig azt a hatást váltják ki a szervezetünkben, mint a klasszikus finomított cukor. Előző cikkünkben összeszedtük, hogyan tudod elkerülni, hogy ilyen nassolnivalókhoz kelljen folyamodnod egy rohanós napon.