Bizonyára te is tudod, hogy az edzéshez energia kell, amit megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagból kell fedezned. De mi számít igazán jó választásnak és szóba jöhetnek-e ilyenkor a cukrozott, finomított lisztből készült termékek?

Ezeket a szempontokat vedd alapul

Mielőtt konkrét ötleteket adunk, vegyük sorra, mire érdemes figyelned az edzés előtti étkezésed összeállításakor. Először is, tartsd megfelelő szinten a vércukorszintedet. Másodszor kerüld el az éhség, és a túltelítettség érzetét. Ezeken kívül pedig van még egy lényeges dolog: a kellő hidratáltság.

A vércukorszint gyors emelése, majd visszaesése miatt a hagyományos péksütemények kiesnek a repertoárból – akármilyen kényelmes és finom alternatívának látszanak. A makrotápanyagok közül a zsírok emésztéséhez kell a legtöbb, a szénhidrátokéhoz pedig a legkevesebb idő.

Ezt szem előtt tartva a tányérodat érdemes úgy összeállítanod, hogy magasabb legyen a szénhidrátok aránya, ezt kövesse a fehérjék, végezetül pedig a zsírok mennyisége. A legjobb, ha mindezt az edzés előtt 1-1,5 órával eszed meg.

A következő opciók például kitűnő választásnak bizonyulhatnak:

–          rizs vagy teljes kiőrlésű tészta pirított csirkemellel vagy darált pulykahúsból készült raguval, egy kis zöldséggel;

–          teljes kiőrlésű lisztből készült bagett, csirke-, vagy pulykamellsonkával, zöldségekkel;

–          egy kis adag növényi tejjel készített zabkása, a tetején bogyós gyümölcsökkel.

Mi a helyzet, ha rohanásban vagy?

Persze előfordul, hogy nagyon rohanós napod van, és egyszerűen nem tudod beiktatni az idődbe az edzés előtti étkezést. Ilyenkor sem javasoljuk, hogy üres gyomorral (és leesett vércukorszinttel) vágj neki az edzésnek. Ebben az esetben fél vagy egy órával előtte jöhet egy zabszelet, rizspuding, egy adag aszalt gyümölcs, vagy egy kis marék olajos mag.

A fitneszvilágban régóta elterjedt nézet, hogy az egyik legjobb edzés előtti energiaforrás a banán. A népszerűségét annak köszönheti, hogy olyan ásványi anyagok, illetve vitaminok vannak benne, mint a magnézium, a kálium, a B6-, és a C-vitamin.

E mellett természetesen gyümölcscukrot is tartalmaz. Ez tölti fel a glikogénraktárakat és ennek köszönheti, hogy az utóbbi években kialakult egy ellenző tábora. A kutatások azonban még mindig kiállnak a banán mellett – éppen ezért te is nyugodtan leteheted mellette a voksod, ha épp nem volt időd egy teljes étkezésre edzés előtt.

Edzés ttána pedig jöhet egy kis jutalom a sütijeinkből… 🙂 Bűntudat nélkül, cukormentesen!