Lassan csak elvétve találkozunk olyannal, aki ne szenvedne valamilyen ételallergiától vagy intoleranciától.  Ennek apropóján most a glutént vesszük górcső alá: megnézzük, mit kell kiiktatni ilyenkor az étrendből, és milyen alternatívával lehet helyettesíteni ezeket.

Kezdjük az alapoknál: miben van glutén?

A glutén a gabonafélékben – búza, rozs, árpa, zab – található fehérje, amit a betegségben szenvedők szervezete nem tud feldolgozni. A rossz hír, hogy ez nemcsak az emésztőrendszert érintő probléma, hanem a bőr, sőt akár a csontrendszer károsodásához is vezethet.

A megoldás egyszerűnek tűnik: ki kell iktatni a táplálkozásból ezeket a típusú liszteket, illetve termékeket.

Ennél a pontnál azonban sokan felszisszennek: akkor mégis mit lehet enni?

A felvetés jogos, hiszen ez alapján kiesnek a boltokban kapható klasszikus péksütemények és a tészták, sőt, az egészséges életmód részeként ajánlott teljes kiőrlésű gabonából készült termékek is.  Miután tehát a felsoroltakat kisöpörtük a konyhai szekrények polcairól, a következő teendőnk egy ezeket helyettesítő bevásárló lista összeállítása.

Hiszen attól, hogy valaki érzékeny, még nem kell egy életre lemondania a süteményekről, a kenyérről vagy a tésztákról. Lássuk, milyen alapanyagok jöhetnek számításba egy ilyen diétában, illetve melyik mire alkalmas. Utóbbi azért nem mindegy, mert a különböző típusokkal eltérő állagú és ízű eredményeket kaphatunk.

  •         Ha piskótára vágyunk

Az édes sütemények készítésekor több lehetőség közül választhatunk. Szóba jöhet a kukorica-, a rizsliszt vagy éppen a mandulából, lenmagból készült verziók. Érdemes ezekkel kísérletezni, mert mindegyikkel más ízélményt érhetünk el.

  •         Ha egy tál tésztát ennénk

Egy finom tál spagetti vagy bolognai szintén nem csak vágyálom marad. Egyszerűen tudnunk kell, milyen alapanyag után nyúljunk. A kukoricalisztes termékek például kiváló választások, ráadásul a színüknek köszönhetően az eredmény szinte teljesen meg fog egyezni a durumból készült társaikkal.

  •         Ha paníroznánk

Erre a legjobb választás a rizsliszt a semleges íze, illetve a könnyed kezelhetősége miatt. Egyébként akkor is elővehetjük, ha kenyeret készítünk – ebben az esetben azonban jobb, ha más típusú lisztekkel keverjük, mert önállóan nem alkalmas a kelt tésztájú termékek készítésére.

  •         Ha sűrítenénk

Abban az esetben is nyúlhatunk a rizs-, vagy a kukoricaliszt után, ha olyan ételt készítünk, amit sűríteni kell (például egy főzeléket). Egy másik opció az útifűmaghéj, de ennél figyeljünk arra, hogy a megszokotthoz képest kocsonyásabb állagot fogunk tapasztalni.