Az egészséggel foglalkozó oldalakon gyakran találkozunk az IR rövidítéssel, amit a cukorbetegség előszobájaként is szoktak emlegetni. De hogyan függ össze a kettő, és meg lehet-e akadályozni a súlyosabb eset kialakulását némi odafigyeléssel?

Amikor nem tudunk elég glükózt felvenni

Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk az összefüggésről, először is tisztázzuk le, mit jelent az IR és  mi áll a kialakulásának hátterében. A kifejezést azt jelenti, hogy az érintett szervezete az inzulin jelenlétében a normális szinthez képest kevesebb glükózt képes felvenni, azaz magasabb inzulinmennyiségre van szüksége a megfelelő vércukor-anyagcsere fenntartásához.

Mindez még nem feltétlenül jár együtt a normálisnál nagyobb vércukorszinttel, hiszen a szervezet ezt egy pontig képes tolerálni. Ez az állapot azonban nem tartható fenn huzamosabb ideig az étrend megváltoztatása nélkül. Mert előbb-utóbb elfárad a hasnyálmirigy, és észlelhetővé válnak a cukorbetegség jellegzetes tünetei (szomjúság, szájszárazság, bőrviszketés).

Egy jól bevált módszer a megoldás

A jó hír, hogy az inzulinrezisztencia tudatos életmóddal kezelhető. Azt is mondhatnánk, hogy nincs új a nap alatt: ügyelni kell a megfelelő mennyiségű mozgásra, illetve tápanyagbevitelre. Az étrend összeállításánál kerülni kell a túlzott zsír-, és szénhidrátfogyasztást – mindezt úgy, hogy elegendő energiát biztosítsunk a testünknek.

Bár különbözőek vagyunk, vannak alapelvek, amiket érdemes szem előtt tartani. Ezek közé tartozik az olyan allergének kiiktatása, mint a glutén (ami megtalálható a búzában, rozsban, árpában és zabban), a tejtermékek – és persze száműzni kell a cukrot is. Nagyobb hangsúlyt kell kapniuk a zöldségeknek, a hüvelyeseknek, sovány húsoknak, halaknak, mértékkel a gyümölcsöknek és olajos magvaknak.

Több következménye lehet

Ha nem vesszük figyelembe az intő jeleket, és nem változtatunk gyökeresen az életmódunkon, akkor jó eséllyel alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség. Ez azonban csak az egyik kimenet, az IR ugyanis olyan kórképekkel is összefüggésben állhat, mint a magas koleszterinszint, a szív-érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás vagy a PCOS.

Természetesen a táplálkozási szokások újragondolása nem jelenti az ízekről, különleges textúrákról való lemondást. Épp ellenkezőleg, egy reform kenyér vagy sütemény legalább olyan élvezeti értékkel bír, mint a hagyományos változat. Mivel kényesen kell ügyelni a számolásra, ezért jobb, ha egy megbízható szakember tudására támaszkodunk a kérdésben.