Különösen nyáron fontos, hogy megfelelő mennyiségű – és minőségű – folyadékkal lássuk el a testünket. Általában napi 2 litert szoktak javasolni, de ez inkább egyfajta becslés, mint pontos iránymutatás, mert vannak tényezők, ami miatt valakinek ennél többre van szüksége.

Felborulhat az egyensúly

A szervezetünk optimális működéséhez szükség van rá, hogy a felvett és a leadott folyadék mennyisége egyensúlyban legyen. A rendszer meglehetősen érzékeny, és könnyen felboríthatják az olyan külső hatások, mint a szaunázás, egy izzasztó edzés, a fokozott sóbevitel vagy egy szabadban töltött forró nyári nap.

A vízhiányt hamar megérezzük, mert szinte azonnal jelentkeznek az olyan tünetek, mint  a fejfájás, a fáradtság, csökken a teljesítőképességünk (fizikai és szellemi egyaránt), és persze szomjasnak érezzük magunkat. Utóbbival kapcsolatban óriási tévedés azt feltételezni, hogy csak akkor kell innunk, amikor felmerül. Épp ellenkezőleg: ilyenkor már késő, mert a testünk ezt erős figyelmeztetésnek szánja.

A legbiztosabb megoldást az jelenti, ha tudatosan állsz a témához. Tudjuk, hogy ha eddig erre nem figyeltél, akkor eleinte nehezedre fog esni a dolog, de hidd el, néhány hét alatt szokássá válik. A kezdeti kihívások leküzdésére állíthatsz be jelzéseket a telefonodon vagy letölthetsz egy applikációt, amivel vezetheted a folyadékfogyasztásodat.

Mennyi az annyi?

Biztosan te is sok helyen találkoztál már a bűvös 2 literrel, ennél azonban egy kicsivel többre van szükséged. Ha csak az előbb említett egyensúly fenntartását vesszük figyelembe, akkor legalább 2,5 literről beszélhetünk. Mert ennyi folyadék távozik naponta a szervezetünkből a légzéssel, a kiválasztással és a bőrön át párolgással.

És ott van egy nagy de. Nyáron minimum másfélszeres mennyiséggel kell számolni, de aki rendszeresen sportol vagy fizikai munkát végez, annak akár 5-6 literre is szüksége lehet. Elég belegondolnod abba, mennyi folyadékot veszít egy hosszútáv futó, ha melegben edz. Lehet, hogy ezek a számok elsőre soknak tűnnek, de vedd figyelembe, hogy az ételeink (különösen a zöldségek, gyümölcsök) is tartalmaznak vizet.

Igen, a minőség is számít

A cukros üdítők csábítóak, mert itatják magukat, de jobb, ha kerülöd őket. A víznek kell az első helyen állnia, ezután jöhetnek a teák (lehetőleg ízesítés nélkül vagy egy kis citrommal, természetes édesítőszerrel).

A saját bőrünkön is tapasztaljuk, hogy a víz egy idő után unalmassá válik. Ilyenkor vesszük elő a kreativitásunkat, és felturbózzuk olyan extrákkal, mint a menta, bazsalikom, narancs, citrom, ribizli, sőt néha nektarin vagy uborka is kerül bele. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, és hidd el, így nem okoz gondot a vizes pohár után nyúlni.