Cappucino, americano, latte vagy espresso, kis csészében vagy nagy bögrében,  a kávét mindenki máshogy szereti. A népszerűségének köszönhetően pedig – a világ top 3 legkeresettebb árucikke közé tartozik – számos kutatás foglalkozik vele. Leggyakrabban talán azt vizsgálják, milyen hatással van a szervezetünkre.

 

Tudtad, hogy javítja az intuíciót?

Itthon a napi 2-3 csészének adnak zöld utat, vagyis itt húzzák meg azt a határt, aminél még érvényesülhetnek a kávé jótékony hatásai (vannak olyan nemzetközi tanulmányok, amelyek ennél többre is rábólintanak). Azt valószínűleg te is tapasztalod, hogy az elfogyasztása után szellemileg és fizikailag is aktívabb éberebb leszel – részben talán ezért iszod.

De lehet, hogy még nem hallottál a depressziós hangulatra, a memória kapacitásra és az intuícióra gyakorolt pozitív hatásairól. Ha csínján bánsz vele nemcsak az érzékelésed javulhat, hanem a fejfájásod és migréned is elmúlhat – természetesen ez meglehetősen egyénfüggő, és nem biztos, hogy képes kiváltani a fájdalomcsillapítókat.

És persze az ebéd utáni kávéfogyasztás sem véletlenül terjedt el. A kávé egyik hatása ugyanis, hogy serkenti az emésztőnedvek termelését, ezzel fokozva az anyagcserét. E mellett hatással van a májra, ami az epetermelés beindításával segíti az epehólyag működését. Többek között ennek köszönhető, hogy bizonyos fogyókúrát támogató készítményekben is felhasználják. (És azt is biztosan észrevetted már, hogy fokozza a vizeletkiválasztást – mert kitágítja a vese ereit.)

 

Ezekről talán még nem hallottál

Más vizsgálatok az állóképességgel összefüggésben tanulmányozták, és megállapították, hogy a koffeinnel növelhető a kerékpárosok és a hosszútávfutók teljesítménye. Bár egyes kutatói körökben összefüggésbe hozzák a szív-, és érrendszeri betegségekkel, ennek ellenére nincs rá bizonyíték, hogy a mérsékelt fogyasztása ilyen hatást váltana ki.

Épp ellenkezőleg: az utóbbi években születtek olyan eredmények, amelyek azt igazolták, hogy a kávéban található antioxidánsok csökkenthetik a halálos kimenetelű szívinfarktus esélyét. Vagyis a kedvenc feketéd (vagy cappucinod) az egészséged egyik védőőre lehet.

Egy esetben tanácsos visszafogott – napi egy csészényi – mennyiségben hódolnod a kávézás örömeinek: ha probléma van a pajzsmirigyeddel, mert a koffein serkenti a működését.

Mindegy, hogy reggel, ebéd után vagy délután kívánod meg a feketét, mi sok szeretettel, és kolumbiai kávéval várunk a Fitlife Budapestben. És természetesen növényi tejjel is kérheted!