Ha testsúlycsökkentés a célod, akkor az első, amivel találkozol az erre irányuló étrendekben, az a cukorbevitel minimalizálása, amibe a magas fruktóz-, illetve glükóztartalmuk miatt a gyümölcsök is beletartoznak. A  közhiedelemmel ellentétben nem ördögtől való ételekről van szó, mindössze a mértékre és a megfelelő kombinálásra kell odafigyelned. Most megmutatjuk azokat a gyümölcsöket, amelyeket a szigorúbb diétába is nyugodtan beilleszthetsz.

A szemet gyönyörködtető bogyósok

A bogyósok élénk színükkel és kerek formájukkal mosolyogva kérnek arra, hogy megedd őket. A jó hír, hogy nem kell nekik ellenállnod. A málna 100 grammjában mindössze 5 gramm, az eperben és a ribizliben 7 gramm, a szederben pedig 6 gramm cukor van. Éppen ezért tökéletes alternatívát jelentenek a reggeli zabkásád megkoronázására, és délelőtti nasinak is kiválóak.

A nyár szimbólumai

A dinnye említésekor szinte mindannyiunknak a nyár jut eszébe, a sárga-, és a görögdinnyét pedig egyaránt beiktathatod egy-egy szelet erejéig. A görögdinnyében mindössze 6,5 gramm, a sárgában ennél valamivel több – 13 gramm – cukor van 100 grammonként. A legjobb, ha egy kis lassan felszívódó szénhidrátforrással fogyasztod őket.

A klasszikus őszi kedvencek

Az őszre gondolva a színes falevelek árnyalatait idéző gyümölcsök jutnak eszünkbe: az alma, a körte, a barackok és a füge. Ezek között viszont van olyan, aminek jobb, ha csak ritkán csábulsz el. A nektarin 11 grammos, a körte 12 grammos cukortartalmával határesetnek mondható, a füge viszont már tiltólistás lehet a maga 15 grammjával. Az alma kitűnő választás a bogyósokhoz hasonló alacsony, 7 gramm cukortartalmával.

A téli szezon vitaminforrásai

Ha  a téli gyümölcsfogyasztás kerül szóba, akkor általában a citrusfélék jutnak eszünkbe. Ezek közül főleg a savanykás ízvilágú citromot és lime-ot érdemes választanod, de jó döntés a grapefruit, illetve a narancs is, ami az almával közel megegyező cukortartalommal bír.

A sokféleképpen felhasználható aduász

Az avokádóra ugyan kevesen gondolnak gyümölcsként (talán éppen azért, mert nem túl édes), pedig az egyik legjobb alternatíva, ha diétáról van szó. 100 grammjából alig 1 gramm cukor, a krémes állagának köszönhetően pedig nagyon sokféleképpen felhasználható – éppen ezért a vegán konyha gyakran helyettesíti vele a vajat.

Ezekkel érdemes nagyon óvatosan bánnod

Vannak olyan finomságok, amelyek egy szigorúbb étrendbe nem illeszthetők be. A fügét már említettük, de ebbe a kategóriába tartozik a szőlő – 100 grammjában 18 gramm cukor van –, és a banán is, amelynek több mint 20%-a cukor.