Minél szélsőségesebb egy étrend, annál inkább megosztja a véleményeket. Az utóbbi években az egyik nagy kérdést az elsősorban zsír-, és fehérjeforrásokra alapozó irányzatok tették fel. Ezek abból a feltevésből indultak ki, hogy a magas szénhidrátbevitel hizlal, és a szervezet elsősorban zsírból tud energiát nyerni.

De lehet, hogy most ez a feltételezés megdől. Legalábbis egy nemrég publikált tanulmány szerint van rá esély.

A kutatásnak azért van néhány hibája

A kutatók egereket vizsgáltak, akiket 29 különböző étrenden tartottak, melyek mindegyike más tápanyagelosztást követett (a zsír 8,3-80%, a szénhidrát 10-80%, a fehérje pedig 5-30% között mozgott).

Ezek közül csak a magas zsírtartalmú táplálkozásnál tapasztalták, hogy az egerek több energiát vittek be, illetve a többi csoporthoz képest jóval többet nyomtak a mérlegen. Ezek az eredmények több dologra rámutatnak, ugyanakkor vannak hiányosságai.

Például nem veszi figyelembe, hogy az emberi táplálkozás sokkal összetettebb, mint a vizsgálatban résztvevő egereké volt, ezen kívül nem számolt az epigenetikai tényezőkkel és a tápanyagok egymásra gyakorolt hatásával.

Bizonyos szempontból az eredmény azért sem meglepő, mert 1 g zsír energiatartalma jelentősen magasabb, mint 1 g fehérjéé vagy szénhidráté. Azaz zsírból könnyebben viszünk be több kalóriát, és ha ehhez nem igazodik a fizikai aktivitást, akkor elhízhatunk.

Kibukott egy érdekes dolog

Az viszont érdekes, hogy nem nyert igazolást az  a nézet, miszerint a szénhidrátdús étrend felelős a többletsúly megjelenéséért – amiből több táplálkozási irányzat is kiindul. Tehát továbbra sem arról van szó, hogy egyik vagy másik makrotápanyagot szinte teljesen ki kellene zárnunk.

Inkább arról, hogy ezeket tudatosan kell megválogatni, illetve kombinálni, ügyelve az energiaegyensúlyra, az egymásra gyakorolt hatásukra, az arányokra és persze a személyes adottságainkra.

A táplálkozásnál az időzítés is sokat nyom a latban. Edzés előtt 1-2 órával például szüksége van a testünknek egy kis szénhidrátlöketre (ebben a cikkünkben találsz néhány alternatívát), utána pedig az energiaraktárak visszatöltésén van a hangsúly, amit a nap többi részéhez érdemes igazítani (erről itt olvashatsz).

Szerintünk a legjobb, ha a tápanyagok megfelelő elosztása mellett a minőségre is odafigyelsz, azaz teljes értékű szénhidrát-, és fehérjeforrásokat, valamint jó zsírokat választasz.