Egy korábbi cikkünkben már volt szó arról, hogy a nagy mennyiségű cukorfogyasztás depresszióhoz vezethet. Bár az orvostudomány folyamatosan fejlődik, ennek ellenére még nem tudjuk biztosan, mi áll a hátterében, de nem csak erre irányulnak kutatások, hanem arra is, mit tehetünk ellene.

Az étkezés, az alvás és a sport kiválthatja a gyógyszert

Az alváshiány és a helytelen étkezés egyaránt növelheti a depresszió kialakulásának valószínűségét, de ezek helyes mederbe terelése mellett a mozgás is segíthet leküzdeni a nem kívánt állapotot. Ehhez elég hetente háromszor beiktatnod.

Az étkezési szokások megváltoztatásához hasonlóan ezt sem könnyű elkezdeni, de néhány hét alatt szokássá válik, és végül eljutsz arra a pontra, hogy hiányozni fog, ha valamiért ki kell hagynod egy kicsit hosszabb időszakot. Egy kutatásban nemcsak azt vizsgálták, milyen gyakran érdemes erre időt szakítanunk, hanem azt is, melyik mozgásforma mellett tegyük le a voksunkat.

Az eredmények szerint mindenféleképpen olyat kell választani, amiben örömödet leled – azaz mindegy, hogy kardiózol, konditerembe vagy csoportos órára jársz – a lényeg, hogy ne kíméld magad. Csinálj annyi ismétlést, amennyit csak bírsz, növeld a távolságot vagy fokozd a tempót. Érezd minden alkalommal, hogy dolgoznak az izmaid és igyekszel leküzdeni a saját határaidat.

A futás és a konditermi edzés is lehet változatos

Ha most veszed fel a programjaid közé a mozgást, akkor alapszabály a fokozatosság. Ha a futás mellett döntöttél, akkor először elég lesz belőle 15 perc. A következő héten vagy az időtartamot növeld 5 perccel vagy a tempón igyekezz javítani, az intervallokkal pedig tovább színesítheted az edzéseidet. (Ennek lényege, hogy váltogatod a tempókat: például 1 percig kocogsz vagy gyorsgyalogolsz, majd 30 másodpercet sprintelsz.)

A közhiedelemmel ellentétben a konditermi edzések sem unalmasak. Épp ellenkezőleg: a gyakorlatok tárháza és variálhatósága szinte végtelen. Felépítheted piramisszerűen (minden körben nagyobb súlyokkal dolgozol, az ismétlésszámokat csökkentve) vagy haladhatsz fix ismétlésekkel (a leggyakoribb a 4×10-12).

A csoportos órák mellett szóló egyik legnagyobb érv, hogy az edző figyel a kivitelezésre, ráadásul a többiek is motiválhatnak – és kisebb eséllyel sunnyogod el az órákat. Ne feledkezz meg az edzések közti pihenőről sem, mert a tested ilyenkor tud regenerálódni (ez hatványozottan igaz, ha egyik alkalommal túlzásba estél és napokig fáj valamelyik izomcsoportod).