Gondoltad volna, hogy a személyiségtípusod nemcsak a viselkedésedet határozza meg, hanem azt is befolyásolja, milyen edzésben találod meg a saját hangod? Éppen ezért most ezt a témát járjuk körbe, hátha segít eldönteni, melyik mozgásforma mellett tedd le a voksod.

Nem baj, ha nem érzed jól magad a csoportos órán

Valószínűleg voltál már csoportos órán legalább egyszer, így tudod, hogy vannak, akik lelkesen ugrálnak az első sorban, míg mások köszönik szépen, jól érzik magukat hátul meghúzódva. Ha te is utóbbi típusba tartozol, akkor könnyen elképzelhető, hogy a csoportos órák nem neked valók. Főleg akkor, ha attól tartasz, ki fognak nézni a többiek, ha hibázol.

Persze az, hogy érzékeny vagy ezekre a dolgokra, nem jelenti, hogy ki kell zárnod a sportot az életedből. Mindössze arra van szükség, hogy erre a tevékenységre hobbiként, és ne versenyhelyzetként tekints, amiben mindenáron bizonyítanod kell – tökéletes mozgásforma lehet például a túrázás vagy választhatsz egy vérmérsékletedhez passzoló személyi edzőt.

A lógósoknak is van tökéletes edzés

Ha éppen a fentivel ellentétes típusba tartozók táborát gyarapítod, vagyis lételemed a verseny, akkor viszont véletlenül se fogd vissza magad. Irány a pálya, és bizonyítsd be, hogy te vagy a legjobb: ehhez választhatsz egyszemélyes (például a teniszt vagy a testépítést) vagy csapatsportot.

Arra viszont nagyon figyelj, hogy ne terheld túl magad, és hagyj elég időt a pihenésre. Ez hatványozottan igaz akkor, ha sérülést szenvedtél. Hidd el, ilyenkor többet árt, mint használ, ha ugyanúgy edzel, az pedig biztos, hogy lényegesen több időt vesz majd igénybe a regeneráció.

És persze ott vannak a lógósok, illetve azok, akik halogatják, mikor kezdik el a kiszemelt edzéstervet. Erre az egyik legjobb ellenszer, ha tudatosan keresel egy olyan óratípust, ahol nem vagytok sokan, és amit rendszeresen ugyanazok az emberek látogatnak. Hidd el, ez nagy motiváló erő lesz. Egyrészt azért, mert egyszerűen rossz érzés lesz egy-egy alkalom kihagyása, másrészt azért, mert ha látod, hogy a többiek is végigcsinálják a feladatokat, akkor te sem akarsz gyengén teljesíteni.

Ezt a két sportot mindenkinek jó szívvel ajánlják

Persze mindenki más mozgásformában találja meg a sajt hangját, de a kutatások szerint vannak olyanok, amelyek biztosan jót tesznek a testünknek – a személyiségtípusunktól függetlenül. Az egyik ilyen az úszás, ami minden izmunkat megdolgoztatja, emellett javítja a keringést, sőt pozitív hatással van az agyunkra és oldja a felgyülemlett stresszt.

A másik klasszikus pedig az erősítő edzés, amit a nőknek is melegen ajánlanak. Mindegy, hogy súlyzókkal vagy a saját testsúlyunkkal végezzük a gyakorlatokat, ha rendszeresen és szabályosan kivitelezzük a gyakorlatokat, azzal sokat tehetünk a csontjaink épségéért.