Biztos ismered már az elmúlt évek legegyszerűbb és legkézenfekvőbb tippjeit arra, hogyan csempéssz a hétköznapjaidba egy kis extra mozgást. De vajon élsz is ezekkel a módszerekkel? Próbálj ki a következő tippek közül legalább 3-at, és a hónap végére garantáltan javulás áll be az állóképességedben.

1. Válaszd a lépcsőzést – de ne csak lift helyett, hanem a mozgólépcsőn is!

Biztos megvan az a szituáció, amikor késésben vagy, ráadásul még a mozgólépcső is olyan iszonyatosan lassú… Lefelé még könnyű végig szaladni rajta, de fölfelé már az örök türelmetlenek is ellustulnak a távolság láttán. Szúrj ki magad előtt egy tetszőleges pontot rajta, ne egyből a lépcső legtetejét nézd, és gyalogolj fel odáig, majd szúrj ki egy újabb pontot és így tovább. Ha elfáradtál, pihenj egyet, vegyél pár mély levegőt, majd irány tovább, egészen a tetejéig! Hidd el, a combjaid ugyanúgy meghálálják majd, mint a barátaid, mikor időben odaérsz a találkozókra!

2. Szállj le egy-két megállóval hamarabb

Itt egy újabb örök klasszikus, de belegondoltál már az egyéb élettani hatásaiba? Például, séta közben tudod élvezni a levegőt, az illatokat és a környezet szépségeit. Nem lihegnek az arcodba a tömegközlekedésen. Van időd átgondolni a napod további részét, amíg hazaérsz. Esetleg elcsábulhatsz egy cukormentes fagyira a sarki cukrászdában. Az elmédnek ugyanúgy szüksége van a feloldódásra egy pörgős nap után, mint az izmaidnak! Autót vezetsz tömegközlekedés helyett? Semmi probléma, parkolj két sarokkal odébb, ha van rá lehetőséged!

3. Ülőmunkát végzel? Jár az az 5 perc szünet óránként!

Ma már nem ciki, sőt inkább menő az a kolléga, aki óránként feláll átnyújtóztatni az izmait, hajolgatni vagy guggolni párat, hogy felfrissüljön az anyagcseréje, és tovább égesse magasabb fokon a kalóriákat a következő egy órában is. Véleményvezérek és provokatőrök, elő azzal a guggolással, ti lesztek az iroda sztárjai! Ha 8 órás munkaidővel számolunk, az minimum plusz 35 perc mozgás naponta. Ugye hogy nem mindegy?

4. Reggeli nyújtózkodás fél egészség

Komolyan. Beizzítja az izmaidat, az anyagcserédet, felélénkíti az előtte álló napra a testet és a szellemet is. Viszont fontos, hogy ne rögtön ébredés után csináld! Az orvosok szerint a hátban lévő porckorongok éjszakai hidratációja miatt sokkal nagyobb nyomásnak vannak kitéve ilyenkor. Érdemes várnod legalább öt-tíz percet, ezalatt ihatsz egy pohár vizet, hiszen fontos a reggeli hidratálás is, vagy simogathatod doromboló házikedvencedet, aztán irány újra az ágy, és hidd el, egy jó hempergőzés után sokkal energikusabban kelsz majd fel, és az anyagcseréd is hálás lesz érte.

5. Ennél is profibb vagy? Vegyél egy biciklit!

Ha a munkahelyed és a lakásod közötti távolság megengedi, válaszd a bringázást tömegközlekedés helyett. A minél tartósabb aktív mozgás több kalóriát éget, ez eddig rendben is van, de arra gondoltál már, hogy a közlekedés közbeni koncentráció segít, hogy a napi problémákon való rágódás helyett kicsit kikapcsoljon az agyad, az összpontosított figyelem pedig hosszútávon javítja a szervezet stresszkezelését, oldja a szorongást és a depressziót? Eredmény: egy sokkal kiegyensúlyozottabb, fittebb, harmonikusabb ember. Ez az igazi win-win szituáció, nem?