“Minden betegség a belekben kezdődik”, állította Hippokratész, az ókori görög orvos. Az elhízás pedig manapság világméretű népbetegség. Persze a képlet egyértelmű: amilyen minőségű üzemanyaggal tápláljuk a testünket, olyannal fog majd működni. Na de hol vannak a táplálkozás és az elhízás közötti kapcsolódási pontok?

Az elhízásnak többféle oka is lehet, és nem egyik napról a másikra alakul ki. Tehát hosszú távon mindenképp az életmód az egyik legfőbb befolyásoló tényező. Nincsen egyetlen egységes recept az egészséges, optimális testsúly kialakításához, hiszen minden ember más, mindenki más és más genetikai csomagot hoz magával, és ennek megfelelően kell gazdálkodnia. Vannak azonban testalkat típusok és általános intelmek, amelyek ismeretében már mindenki tehet a számára megfelelő alak eléréséért. Néha azonban komplexebb problémák állnak az elhízás hátterében, amit egy sima életmódváltással nem biztos, hogy orvosolni tudunk.

1. Kortizol, a rettegett stressz hormon

A már mindenki által ismert, és unásig ismételgetett alkati típusok sokat elárulnak arról, hogy valószínűleg nem helyesen táplálkozunk. Az alma típusba tartozó, főleg hasra hízó emberek elhízásának hátterében többnyire az olyan egészségtelen készételek túlfogyasztása áll, mint a zsírban sült ételek, a finomított cukros édességek, és a szénsavas üdítők. Ugyanakkor kevésbé ismert a tény, hogy a stressz okozta hízás is leginkább a hasi tájékon jelenik meg – nőknél és férfiaknál egyaránt. Ennek nem csak az ismert, elég egyszerű képlet az oka, hogy a kortizol édesség utáni sóvárgást okoz, a sok édesség (cukor) pedig hastáji elhízáshoz vezet. De ha stresszelünk, a szervezetünkben úgynevezett cortocotrophin hormon termelődik, mely a mellékvesét kortizol termelésre ösztönzi, ez pedig a hasi területen bizony zsírraktározáshoz vezet. Nem mellesleg a tartós stressz lassítja az anyagcserét is. Biztosan tapasztaltad már  te is, hogy vizsgaidőszakban vagy fontos munkahelyi projektekkor gyakrabban nyitogatod a spejz ajtót egy kis édesség után kutatva. A rövidebb stresszes időszakok kibekkelhetőek önuralommal, és az agy tudatos átverésével édes, ám nem finomított cukrot tartalmazó ételek/italok fogyasztásával. Azonban az elhúzódó, fokozottan stresszes életvitelből adódó elhízást csak lazítással, kikapcsolódással, “stressz-redukálással” lehet orvosolni. A jó hír az, hogy ez tanulható!

2. Hormonok

A hormonszint eltérése természetesen a nők körében okoz jelentős problémákat, és sajnos a mai napig nem tanúsítunk neki kellő odafigyelést és utánajárást. Nagyon sok hormontermelő mirigy található a testünkben, de 4 fő domináns az, amelyekkel táplálkozási szempontból foglalkozni kell: a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy, a mellékvesék és a petefészkek. Változó, hogy kinek melyik fő mirigy okozhat problémákat, mindenképp érdemes szakorvossal hormonszint-felmérést végeztetni, és időben kiszűrni ezeket a hatásokat. Hormonszint gondok esetén jellemzőbb a főként nők körében előforduló körte testalkat, mert a combok és a fenék hízása sokszor nem is zsírszöveti gyarapodásra utal, hanem a megnövekedett ösztrogénszint miatti vízvisszatartásra

3. Sport

Nyilvánvalóan az elhízás elleni harcban még mindig a mértékletes, egészséges étkezés és a rendszeres sport a legerősebb fegyverünk. Ha valaki genetikailag hajlamos az elhízásra, extra odafigyelést igényel életének ez a két területe.  A keringési zavarok következtében való hízás (comb, láb) ellen például a futás csodákra képes. A legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelő, kellemes mozgásformát, melyet legalább heti egyszer, de inkább kétszer végez. A mozgás segít csökkenteni a stresszt, a depressziót és a szorongást, jótékony hatással van a közérzetünkre (ugye nem kell bemutatni az endorfint?), felpörgeti az anyagcserét, aktív szerepet játszik a zsírbontásban. Ép testben pedig ép lélek, és fordítva, nem igaz?