A zuhanyzás a mindennapjaink része.

A zuhanyzás az egészségtudatosan élők számára kellemes kötelesség. Nemcsak a mindennapok, illetve az edzések utáni alapos tisztálkodást jelenti. Az úgynevezett váltózuhany, azaz a hideg és a meleg víz váltogatása kihagyhatatlan, természetes módszer a bőr felfrissítésére, vérellátásának javítására, valamint a hízás-fogyás gyakori velejárójának, a striáknak vagy csíkoknak a csökkentésére is.

Miért érdemes mégis inkább kádban fürdeni időnként?

A zuhanyzás iránti rajongásunk miatt azonban gyakran hajlamosak lehetünk elhanyagolni, már-már szinte elfelejteni azt, hogy a fürdőkádban fürdésre is szüksége van a szervezetünknek. Bár a legtöbb esetben a kádban fürdés előtt és után is ajánlott egy-egy rövidebb zuhanyzást beiktatni, ez még nem jelenti azt, hogy a kádban fürdés felesleges lenne. Sőt!

A kádban fürdés nyugtató hatású, csökkenti a fizikai és érzelmi stresszt, ezáltal pedig közvetve a fogyásra is jótékonyan hathat az érzelmi evőknél. Ha te is hajlamos vagy arra, hogy édességbe, túlevésbe fojtsd a bánatod vagy a szorongásod, neked is beválhat a forró fürdő esetleg valamilyen természetes alapú fürdősóval.

Mit tegyünk a fürdővízbe?

A vegyszeres habfürdők helyett tehát inkább a Himalaya sós fürdést javasoljuk. A só ugyanis amellett, hogy edzés után segít ellazítani az izmokat, jótékonyan befolyásolja az emésztésed és a keringésed, illetve méregtelenítő hatással is rendelkezik. Nem utolsósorban pedig a tapasztalatok alapján a Himalaya sótól jobb kedélyállapotba kerülhetünk, csökkenhet a stressz és a szorongás.

Mik lehetnek a veszélyek?

A kádban fürdőzést csak akkor szabad elkezdeni, ha megbizonyosodtunk róla, hogy teljesen tiszta a fürdőkád. Ez talán egyértelműnek tűnhet, mégsem árt fokozottan odafigyelni a tisztaságra, hiszen a forró ülőfürdőben elszaporodhatnak a baktériumok. Ha rendszeresen fürdőzünk, akkor hetente legalább kétszer ajánlott valamilyen antibakteriális tisztítószerrel – ideértve akár az ecetet is – alaposan kitörölni, kisúrolni a fürdőkádat. Testgyakorlásnak sem utolsó!

A mindennapi zuhanyzás mellett tehát nyugodtan iktass be időnként egy-egy kádban fürdőzést is! Ha ügyelsz a tisztaságra, akkor kitűnő testi-lelki felüdülést nyerhetsz ezzel.