Már Hippokratész is megmondta, hogy minden betegség a bélben kezdődik. Valamiért csak mostanság kezdtünk el neki hinni, amikor a modern étrend következtében a bélrendszeri problémák és az azokból következő egészségügyi bajok már mindennapossá váltak.

Hogy a bélflóra állapota áll a legtöbb emésztési probléma hátterében, már régóta köztudott. Ám hogy emellett mennyi más tünetegyüttes okozója a felborult bélegyensúly, csak nemrég került a figyelem középpontjába.

Az emberi bélben több milliárd baktérium él.  Ezek között vannak számunkra hasznos és ártalmas baktériumok. Hogy ezek a “jó” és “rossz” baktériumok egymáshoz képest milyen arányban találhatóak meg a bélrendszerünkben, az számos egészségügyi kérdés kulcsa.

A bélflóra felelős szervezetünkben a K és B vitaminok termeléséért, de ami még ennél is fontosabb: védekezőképességünk nagyjából 80%-a is a beleinkben található. Ez rögtön világossá teszi, miért fontos az itt lévő egyensúly az immunrendszerünk teljesítőképessége szempontjából. Tehát ha a bélflóránk egyensúlya optimális, akkor sokkal hatékonyabban lép majd fel a szervezetünk a minket megtámadó betegségekkel szemben.

A kártékony baktériumok jelenléte kedvező környezetet biztosít a különböző gombák számára, melyek számos probléma okozói lehetnek: bőrtünetek, mint például ekcéma, akné, levertség, allergiás reakciók, nőgyógyászati problémák, vagy a már említett emésztési tünetek, mint puffadás, hasmenés, hányás.

Adódik a kérdés, hogy hogyan tehetünk bélflóránk egészségéért és ezzel immunrendszerünk védelméért. A megoldás egyszerűnek tűnhet, de nem megy egyik napról a másikra. Vissza kell állítanunk a beleinkben található baktériumok helyes arányát, segítenünk a hasznos baktériumok elszaporodását. Ebben a harcban hasznos eszközeink a probiotikumkészítmények, melyek kombináltan tartalmazzák a számunkra fontos baktériumokat.

Ez azonban önmagában mit sem ér, ha táplálkozásunkkal nem támogatjuk belünk egyensúlyát. A túl sok cukor, finomított liszt, kevés rost, sok alkohol és kávé, kevés folyadékbevitel mind azért tesznek, hogy a káros baktériumok még jobban érezzék magukat nálunk. De van egy jó hír! Bizonyos élelmiszerek fogyasztásával sokat segíthetünk szervezetünk fő védelmi vonalának megerősítéséért. Hogy melyek ezek? Hamarosan közelebbről is megismerkedhettek velük!