A napi folyadékbevitel fontosságát kétség kívül mindannyian ismerjük. Miért feledkezünk meg mégis erről télen, és hogyan vegyük rá magunkat még egy és még egy pohár vízre?

A nyári hőségben jobban érezzük a szomjúságot, nem is indulunk el otthonról egy palack víz nélkül a forróságban. A szervezetünknek folyamatosan szüksége van elegendő folyadékra – ez egy olyan tény, amivel mindannyian tisztában vagyunk, télen mégis könnyedén elfelejtkezünk a megfelelő folyadékbevitelről. Ahogy beköszönt a hideg, valahogy már nem is tartjuk olyan égetően fontosnak ezt, mint a száraz, forró évszakban. Pedig télen is ugyanúgy szomjazza a szervezetünk a folyadékot, még ha magát a szomjúságot nem is érezzük annyira.

Figyeljünk a testünk jelzéseire!

A jól ismert ásítás és koncentrációvesztés, mint tudjuk, nem csak az álmosság jele lehet, hanem a szomjúságé is. Ráadásul, ha már jelez a szervezetünk, bizony dehidratáltak vagyunk, ne elégedjünk meg ilyenkor egy pohár vízzel! A folyadékbevitelnél oxigént is juttatunk a véráramunkba, az ivással tehát könnyen segíthetünk magunkon, hogy az amúgy is szürke téli napokon könnyebben menjen a munka, a koncentráció és lendületet szerezzünk a napi dolgainkhoz.

Nem csúszik a víz? Ezt igyuk!

Elsősorban ugyanúgy a víz, ásványvíz a legjobb télen is, és a cukros üdítőitalok most sem jöhetnek szóba. A hűvösben viszont jól tud esni egy-egy nagy bögre ízesítetlen tea, amit reggel egy termoszba töltve magunkkal is vihetünk. Folyadékbevitelnek számít a forró leves is, amit télen szerencsére sokszor megkívánunk. Itt csak arra érdemes figyelnünk, hogy ne legyen túl sós, fűszeres az ételünk, azzal ugyanis ugyanúgy ártunk a szervezetünknek.

Órák óta egy kortyot se ittunk? Tegyünk ellene!

Csak kiszúrunk magunkkal, ha az üres poharat nézegetjük az asztalon, de megtölteni már nem állunk fel. Legyen kulacsunk vagy egy teli palack vizünk, amit magunknál tartunk és iszunk is belőle. Ha nagyobb mennyiség van velünk, többet is fogunk inni.

A technika is segíthet nekünk: állítsunk be emlékeztetőt, ami jelez, hogy újra itt az idő inni, vagy töltsünk le egy megfelelő telefonos applikációt, ami szól nekünk, hogy vegyünk poharat a kezünkbe!

Egy-egy dologhoz is köthetjük az ivást, ami pár alkalom után már rutinná válik majd. Sokat kell telefonálunk a munkában Minden hívás előtt igyunk meg fél pohár vizet, ha pedig letettük a telefont, jöhet is a másik fele.

Ha télen sem felejtkezünk el az elegendő folyadékbevitelről, azzal a saját napjainkat könnyítjük meg, szervezetünk pedig hálás lesz érte!