Nehezen vesszük rá magunkat, hogy kimenjünk futni vagy kerékpározni a mínusz fokokba, és inkább az edzőtermek melegét választjuk. Pedig egy kis odafigyeléssel ugyanúgy űzhetjük a kinti sportokat télen is, mint a melegebb évszakokban.

Ehhez adunk most pár jó tanácsot, amit érdemes szem előtt tartani!

1. A fokozatosság

Lépésről lépésre szoktassuk szervezetünket a mínuszokhoz és a szélsőséges időjáráshoz. A legjobb megoldás, hogy nem hagyunk fel az edzéssel az első hűvösebb napok megérkeztével, így fokozatosan szokhatunk hozzá a hideg levegőhöz. Segítségképp csökkenthetünk a terhelésből, például az időből vagy a távból.

2. Az öltözködés

A legfontosabb pontja a kinti sportolásnak. Hogyan mérjük fel, hogy hány réteg ruha szükséges? Ha kilépünk az ajtón és picit fázunk, akkor megfelelően öltöztünk fel, hiszen úgyis átmelegszünk az edzéstől.

Ha röpködnek a mínuszok, akkor már komolyabban oda kell figyelni a réteges öltözködésre!

Ilyen esetre érdemes beszerezni maszkot, derékmelegítőt, széldzsekit és ne rekorddöntésre hajtsunk ebben az időszakban!

Biciklizésnél számolnunk kell a menetszéllel is, itt már javasolt a szemüveg, sapka és az olyan aláöltöző, ami melegen tartja az izületeket.

3. A táplálkozás

Télen amúgy is fontos a helyes táplálkozás és a megfelelő vitaminbevitel, de ha sportolunk is, ennek nagyban megnő a szerepe. Sportolás mellett elegendő gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk, reggelire érdemes lédús, cukormentes smoothie-kat készítenünk.

4. A folyadék utánpótlás

Ha a kulacsunkba meleg teát töltünk, és ezt visszük el magunkkal az edzésre, az még fél óra múltán is langyos lesz és jól fog esni. A bőr kiszáradását pedig még krémezéssel kerülhetjük el, télen ez is fokozottan fontos.

5. A bemelegítés

Mielőtt edzeni indulnánk, a megszokott bemelegítő gyakorlatainkat végezzük el még zárt, fűtött helyen, izmainkat így jobban meg tudjuk védeni.

Amennyiben ezeket betartjuk igazi örömsportolásban lehet részünk, és egyre inkább ellenállóak és fittek leszünk!