Egész országok rajonganak a teáért, és bizony nem csak az ízvilága miatt érdemes fogyasztani! Hogy miért jó teázni, azt most nézzük meg!

Sokszor felmerül a kérdés, hogy hogyan frissülj fel, ha épp nincs időd edzésre menni, és már túl vagy az aznapi kávéadagon. A választ pedig te magad is tudod: igyál teát! Na de feketét vagy zöldet?

Ízre nagyon könnyű megkülönböztetni a két teafajtát, ezen kívül pedig a hatásukban is nagy különbségek vannak. Számos kutatás igazolta már, hogy a zöld tea jó hatással van a szervezetre, véd például a magas vérnyomással szemben, csökkenti a stroke kockázatát és a koleszterin szintet, illetve kiváló antioxidáns is.

A zöld teánál bizony mértéktartónak sem kell lenned úgy, mint a kávéval: jótékony hatásait annál nagyobb mértékben fejti ki, minél többet iszol belőle. Azt is fontos tudnod, hogy nem csak folyékony állapotban találkozhatsz vele, hiszen nagyon sok termék és élelmiszer tartalmaz már zöld tea kivonatot.

Mindkét teafajtának magas a koffeintartalma, ezért élénkítő hatásúak, segítenek a koncentrációban, tehát mindkettő segítségedre lehet egy álmos délutánon. A fekete tea általában mégis összetettebb, izgalmasabb ízvilágú, éppen ezért kávézás helyett érdemesebb ezt fogyasztanod. Ráadásul mivel nem a kávéval azonos koffeint tartalmazza sem a fekete, sem a zöld tea, így nem kap a szervezeted egy azonnali löketet, nem hirtelen pörgeted fel magad, ha megiszol belőlük egy csészével.

Amit sokan nem tudnak az az, hogy a fekete tea is rendelkezik zöld társának egészséges hatásaival, csak sokkal kisebb mennyiségben tartalmazza a hasznos anyagokat. A fekete tea előnyére írható viszont, hogy a benne lévő csersavak segítenek védekezni a vírusok ellen, télen különösen érdemes tehát teáznod.

Több millió angol, indiai és még sok nemzet nem tévedhet, teázz te is naponta!