A tavasz eljöttével érezned kellene, hogy az ébredő természettel te is feltöltődsz. De mégis sokan bágyadtabbak, dekoncentráltak és fejfájásról, ingerlékenységről panaszkodnak. Ez bizony a tavaszi fáradtság.

Nem kell megijedni, ez egy átmeneti állapot, amikor is a téli „üzemről” vált át a szervezeted a tavaszira, és így reagál rá, kinél erősebben, kinél gyengébben. Tél végére szervezeted ásványi anyag tartalékai kimerültek, a rövidebb nappaloktól, a folyamatos bent tartózkodástól pedig le is lassulsz. Így szervezetednek a téli lassú tempóból kell hirtelen egy pörgősebb életre átállnia.

Pár egyszerű dologgal enyhíthetsz a panaszaidon és lerövidítheted ezt az átmeneti időszakot.

Mozogj többet!

Nem kell egyből egy félmaratonnal kezdeni, a kertészkedéssel például sokkal kíméletesebben növelheted a napi mozgásmennyiséget. A napsütésben, a jó levegőn egyből fel fogsz frissülni!

Változtass az étkezési szokásaidon!

Ha télen többször elcsábultál, és nehezebben tartottad az egészséges étrendedet, diétádat, most ismét legyél szigorú magaddal. Egyél naponta többször kisebb mennyiségeket, ezzel az energiaellátás egyenletes lesz és az emésztés sem fog energiát elvonni a szervezetedtől. A téli hónapokban könnyebben lerakódik egy kis felesleg, ennek eltávolításához pedig több folyadékot tanácsos innod a testmozgás mellett.

A reggeli zuhany felfrissít!

A második kávé helyett állj a zuhany alá, és váltogasd a víz hőmérsékletét hidegről melegre, ezzel a szauna jótékony hatását imitálva. A bőr feszes lesz, az izmokat kellemesen megmozgatja és serkenti a vérkeringést is.

Elég a mormota üzemmódból!

Télen mindenki szeret a puha ágyban maradni jó sokáig, néha még napközben is nagy a csábítás, hogy visszabújj kicsit. Ez teljesen érthető és nem kell bűntudatot érezni miatta, de tavasztól más a helyzet. Érdemes korábban kezdened a napot, reggelizni a teraszon, átmozgatni magad egy kis tornával. Legyél minél többet a szabadban, járj biciklivel, sétálj nagyokat, így a rövidebb, de minőségi alvás garantált. Másnap pedig kipihenten és feltöltődve ébredsz, így a hangulatod is sokkal jobb lesz egész nap!