Félmaratont, egy hosszabb távú evezést, vagy a Balaton átúszását tervezed? Hogyan készülj fel a hosszú távú versenyekre, ahol a szervezetedet esetleg órákon át éri a terhelés? Ilyen nagy igénybevételű versenyeknél vagy teljesítménypróbáknál már nem elég testben felkészülni, mentálisan is toppon kell lenned a rajttól az utolsó percig.

Íme, néhány tipp, amit egy ilyen megpróbáltatás előtt célszerű szem előtt tartanod:

1.       Ne akarj egyből nagyot szakítani!

Ne egy hónappal a verseny előtt találd ki, hogy lefutod a maratont. Minden versenyen látni jó pár nevezőt, akiknek az első kilométerek után fel kell adniuk, mert egyszerűen nem bírja a szervezetük, összeesnek, rosszul lesznek. Egy ilyen verseny több hónapos felkészülést igényel: szép apránként növeld a távot, a terhelést!

2.       Egyél jót és jól!

Szintén nagyon fontos a helyes táplálkozás, hiszen fel kell készíteni a tested. Erős immunrendszerre, jó emésztésre, egészséges szervezetre van szükséged a megfelelő izomzaton felül ahhoz, hogy nekiláthass egy megterhelő versenynek.

3.       Eddz szélsőségesebb körülmények között is!

Na nem egy viharra vagy 40 fokra kell gondolni, de egy kis eső nem árt. Gondolj bele abba, hogy sose lesznek a körülmények a legoptimálisabbak a verseny napján sem. Párás lesz a levegő, szemerkélni fog az eső, meleg lesz, hideg lesz, sár lesz? Viszont te már nagy előnnyel indulsz, ha beiktatsz egy-egy terepfutást, vagy ha hidegebb vízben úszol néha.

4.       Ne csak egy izomcsoportra gyúrj!

Ha le akarsz evezni 150 km-t, akkor ne csak a két karodat erősíts! Ugyanolyan nagy hangsúly van a többi izmodon is, hidd el, nem csak a kezed fog dolgozni, a hasizmok, a lábizmok, a derekad is folyamatosan munkában lesznek. Az pedig elég bosszantó, ha azért adod fel például az evezést, mert elkezd fájni a lábad.

5.       Készülj fel mentálisan is!

Hogyan indulj, hogyan oszd be az energiád, hogyan zárd ki a zavaró körülményeket? Rengeteg szakirodalom foglalkozik a sportolók pszichés és mentális felkészüléséről, terheléséről, érdemes elolvasni ezeket. Kapcsolj ki, hallgass zenét, tereld el a gondolataid, amikor a fizikai határaidat feszegeted!

6.       Lélegezz helyesen az első pillanattól!

Hosszú távoknál, nagy terhelésnél a kitartáson kívül a kulcs a megfelelő légzés. Rengetes írás foglalkozik a légzéssel és azzal, hogyan állj nyugodtan a rajthoz. Ha stresszelsz verseny előtt, az teljesen elvisz fejben, nem figyelsz a helyes, nyugodt légzésre. És ha nem jól osztod be a levegődet, akkor egyszerűen kidőlsz már a negyed távnál.

Ezzel a pár ponttal egy irányt mutatunk, ha profin akarod űzni a sportodat, elengedhetetlen, hogy ezeknek jobban utána olvass! Ez már nem kispályás foci a haverokkal, komolyan kell venni!