Igazán jó döntés, amikor elhatározod, hogy nem fogsz többet cukrot enni, nyáron pedig tartod magad ehhez. Pedig valóban nem könnyű lemondani a csokiról, délutáni bűnözésekről és ilyen melegben a fagyizásról, de te is tudod, hogy nagyon sok előnye van, ha cukormentesen étkezel, hiszen eleve sok egészségtelen ételt kizársz így az étrendedből, és a plusz kilók is hamar el fognak tűnni!

 

Nincs olyan, hogy kötelező

Szakemberek kutatása kimutatta, hogy a hölgyeknek maximum 25 gramm, férfiaknak 36 gramm cukor javasolt naponta az egészséges élethez, viszont minimum érték nincs, ami azt jelenti, hogy a test korlátlan ideig képes egészségesen működni nélküle.

Mit tegyél? A napi édesség adagodat cukormentes süteményekkel és gyümölcsök formájában fogyaszd, így nem kell lemondanod az édes pillanatokról!

 

A rejtett cukrok

Ne hagyd magad becsapni egy-egy bevásárlásnál, étkezésnél! Lehet, hogy már nagyon ügyes és rutinos vagy abban, hogy mire kell odafigyelni, de egy kis ismétlés sosem árt. Az élelmiszerek címkéjén mindig figyeld az összetevőket, és azt is tudd, hogy a fruktóz, a glükóz, a melasz, a dextróz és a méz is cukorfajtát takar.

Sajnos ma már nagyon meg kell válogatnod, mit eszel vagy iszol, mivel a gyártók szinte mindenbe belekeverik a cukrot. Az üdítőkbe, előre csomagolt ételekbe, müzlikbe, tejtermékekbe, szószokba, péksüteményekbe, felvágottakba, sós rágcsálnivalókba, sőt, még a savanyúságokba is. Viszont, ha odafigyelsz alaposan, akkor később már lesz egy bevált, cukormentes bevásárló listád, amivel gördülékenyen fog menni a vásárlás és a kilók is könnyebben lemennek.

 

Mit tegyél, ha nem tudsz teljesen lemondani az édes dolgokról?

A nyár kedvez az édesség vágyadnak a sok-sok gyümölccsel, a dinnye-, barack-, málna szezonnal. Ha édességet kívánsz, egyél szezonális gyümölcsöt, vagy készíts egy smoothie-t cukorpótlóval, hidd el, észre sem veszed a különbséget.

Amit ajánlunk ehhez:

  1. Stevia, amiből létezik por- és szirup állagú változat is.
  2. Nyírfacukor vagy más néven xilit, amit nyírfakéregből vagy kukoricarostból vonnak ki. Alacsony kalóriatartalma miatt ajánlott a fogyasztása.
  3. Juharszirup, amit nem másból, mint a juharfa nedvéből állítanak elő. Nagyon édes, viszont tartalmaz mangánt, riboflavint, cinket, magnéziumot, kalciumot, káliumot és vasat is. Az adagolásánál figyelj oda, hogy kevés is elég belőle.
  4. Az agávé egy mexikói növény, ami picit kakukktojás a listában, mert közel azonos a kalóriatartalma a cukoréval, viszont kétszer olyan édes, így fele mennyiség is elég belőle.
  5. És az újra meg újra felfedezett méz, ami kisebb adagokban egészséges, sok jó hatása van, de arra figyelj oda, hogy ha sokat eszel belőle, hasonlóan reagál rá a tested, mint a cukorra.
  6. Mi pedig mindig várunk egy isteni, cukormentes süteményre!