Ügyesen tartod a diétád, eljársz rendszeresen edzeni, jobban is érzed magad a bőrödben? De itt van ez a fránya nyár – most mi legyen?

Az örök dilemma, a nagy váltás, a komfortzóna elhagyása, a kényeztető dolgok feladása, a bulik vége – az egészséges életmód valóban jár jó néhány lemondással, és tényleg elhatározás kérdése belekezdeni, utána viszont már az akaraterőn áll vagy bukik a dolog. Programokkal zsúfolt a nyár, hiszen jönnek a fesztiválok, a grillpartik, a baráti koccintások, az esküvők, és mindegyik remek alkalom az elcsábulásra.

Egy közvélemény kutatás szerint a fogadalmak 75%-át nem tartják be. De te már eleve a jó úton haladtál, csak ki kell tartanod továbbra is az egészséges életmód mellett. Most adunk pár tippet, amivel szinte megterhelés és nélkülözés nélkül benne lehetsz továbbra is a nyerő 25%-ban. 

1. Ne tűzz ki irreális célokat a nyárra!

Ne most akard magad még szigorúbb diétára fogni, ha például le akarsz adni 10 kilót, akkor kezdd úgy, hogy kisebb szakaszokra osztod el magadnak a célokat: először leadsz 3 kilót, aztán ha megvan, még 2-öt. Amikor sikerül egy etap, akkor egyszerűen feltöltődsz lelkileg és mentálisan a sikertől, tartasz egy kis pihenést, és úgy állhatsz neki a következő körnek. 

2. Egyszer-egyszer belefér, csak ne legyen belőle rendszer!

Valljuk be, egy hideg sör, ebben a nyári melegben szinte kihagyhatatlan, és ha a főnök betervez neked egy üzleti ebédet egy pizzériába, akkor nem igazán életszerű, hogy előveszed a kis becsomagolt salátádat és nekiállsz falatozni. Az ilyen esetekben ne mondj le teljesen mindenről, inkább próbáld meg felezni az adagokat: a Duna parton elég lesz egy pohár sör, pizzából pedig teljes kiőrlésű tésztát kérj. 

3. Használd ki a nyári szezonálisakat!

Napi 4-5 adag zöldség, gyümölcs 25%-kal megnöveli a szervezeted egészségét, nyáron pedig végre rengeteg friss, roppanós, zamatos fajtából választhatsz. Ezek jól eltelítenek, a hőségben pedig amúgy sem leszel olyan éhes. 

4. Mozogj, de okosan!

Ne add fel a bevált edzéstervedet, de a kánikula miatt esetleg lazíts a tempón. Figyeld a tested jelzéseit, és ne feszegesd a hőségben a határaid, mert az nagyon megterhelő a szervezetednek. Az így kieső mozgást pótold a mindennapokban: ahova csak tudsz, menj gyalog, indulj el biciklivel bevásárolni, járj rollerral munkába, a barátokkal vigyetek frizbit és tollast a közeli parkba.

5. Tervezd meg a következő napokat!

Teli vagy programokkal a nyárra? Ne hagyd, hogy felboruljon az edzésterved egy-egy csábító baráti találkozó miatt. Inkább tervezz előre és egyeztesd le egy hétre a találkozókat, így meg tudod tartani az edzésekre, otthoni főzésekre szánt időt is. 

Ugye nem is lesz nehéz betartani ezt az 5 tippet ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben nyáron is?