A nyár beköszöntével több helyen is használjuk a felfrissülést jelentő légkondikat, ventilátorokat, a kocsiban, a munkahelyünkön és sokan az otthonunkban is. A forgalmas helyeken, éttermekben, plázákban, mozikban, boltokban pedig sokszor úgy nyomják a nyakunkba a hideget, hogy az már túl van a kellemes érzésen. Pedig a légkondi nem egészséges, most elmondjuk, hogy miért.

Nem éri meg a felfrissülés

A klimatizált helyiségek levegője száraz, ez irritálja a szemet, a nyálkahártyákat, légszomjat okozhat és sokaknál előidézhet fejfájást, szédülést és kimerültséget is. Ha túl sokáig tartózkodunk ilyen helyen, könnyen megfázhatunk, sőt, akár kötőhártya-gyulladást is kaphatunk. 

Ezen felül, ha folyamatosan hideg levegő éri a bőrünket, az kiszáríthatja, feszülni fog, viszketni és még ízületi fájdalmakhoz is vezethet. Ugye, hogy nem éri meg? 

Figyeljünk oda mindenhol!

Először is, ha tehetjük, kerüljük a túlhűtött helyeket, de ha épp kedvenc éttermünkben is túlzásba viszik a légkondi használatát, nyugodtan szóljunk, hogy csökkentsék az erősséget, vagy válasszunk olyan asztalt, ahol nem ér direktbe minket a kiáramló levegő, üljünk esetleg a terasz részre.

A munkahelyi légkondival más a helyzet, ott napi több órát is ülhetünk a hidegben, ilyenkor legyen hidratáló krém nálunk, és tartsunk egy vékonyabb pulcsit a fiókban, de a legjobb ha megegyezünk a munkatársakkal, hogy ne üzemeljen folyamatosan a légkondi.

A hideg levegő szárító hatása miatt fontos a hidratálás: igyunk eleget, használjunk szemcseppet és gondoskodjunk a C-vitamin bevitelről. Ha ezekre odafigyelünk, nem orrfújva töltjük majd a nyár hátralévő részét!

Mit tehetünk otthon?

Az otthonunkban lévő és autónk légkondijával egyszerűbb a dolgunk, ha rendszeresen karban van tartva, akkor már csak a mértéktartásra kell figyelnünk. Viszont a karbantartást legalább évente meg kell ejtenünk! A berendezés szűrőjében, a csövekben megállt vízben, a víztartályban megtelepednek a kórokozók, ami a hűtött levegővel együtt szétszóródik a helyiségben, és mi belélegezzük. Épp ezért a karbantartás mellett a szellőztetést se hanyagoljuk sehol, az elhasznált levegőt időnként cserélni kell. Szóval figyeljünk oda a mennyiségre, a levegő minőségére, az egészségünkre.

Ha ezeket a tanácsokat betartjuk és okosan használjuk a légkondit, nem fogunk bosszantó módon lebetegedni nyár közepén.