Mindenhol táplálkozási tanácsokra bukkan az ember, na de miben különböznek az irányzatok, melyiknek mi az alapjai és mennyire szigorúan kell követni ezeket? Ebben segítünk most egy összefoglalóval!

Laktózmentes étrend

A laktózmentesség annyit tesz, hogy a lent felsorolt anyagokból, a gyártásnál nem kerül bele a termékbe, élelmiszerekbe vagy méréssel a laktóz tartalma nem haladja meg a 0,1 g / 100 g értéket.

Na de miért jó ez? A laktózérzékenyek számára az a pozitív, hogy az addig fennálló, kellemetlen panaszaik elmúlnak. Aki nem laktózérzékeny, annak pedig egyszerűen csak javasolt előnyben részesíteni az alacsonyabb zsírtartalmú termékeket, de nem teljesen kiiktatni a laktózt tartalmazó ételeket. Ezzel a kis változással, odafigyeléssel is sokat tehetsz a szervezetedért.

Laktózt tartalmazó anyagok: tej és tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, sajt, túró, vajíró, savó, savópor, citopánpor, margarin, tejcukor.

Paleo étrend

Itt az alaptézis a régi idők elvén alapszik, miszerint a paleolit korban még nem volt mezőgazdaság, állattenyésztés, feldolgozott élelmiszerek és allergiák sem, a felvetése pedig az, hogy most is mindenki csak azokat az ételeket fogyassza, amelyek régen is megtalálható voltak őseink étrendjében. Így a sült húsokat, halat, magvakat, zöldségeket, gyümölcsöket, tojást, gombákat. 

Ezekhez az ételekhez alkalmazkodott az emberi test, így emésztésük nem jelent gondot és könnyű beszerezni az alapanyagokat is. Aki ezt választja diétájának, nagy eséllyel szabadul meg a fölös kilóitól anélkül, hogy megvonná magától az alapvetően fontos anyagokat.

A nagyon elhivatottak a raw food paleoban hisznek, ahol mindent, még a húst is nyersen eszik. Ezt a formáját azonban nem ajánlatos űzni, mert a nyers alapanyagoktól sajnos sok betegséget össze lehet szedni.

Tejfehérjementes étrend

A tejben lévő kazeint a szervezet tévesen allergén anyagként ismeri fel, amire allergiás reakcióval válaszol. Aki ilyen érzékenységgel rendelkezik, annak a következőket nem szabad fogyasztani: tej, kakaó, karamellás tej, tejeskávé, joghurt, kefir, tejföl, tejszín, sajt, vaj, tejes margarin, tejfehérje, tejpor, savó (tejsavó), savóprotein, savópor, savófehérje izolátum, író, tejcsokoládé, kazein, laktóz, tejcukor, laktalbumin, laktoglobulin, citopánpor, hidrolizált kazein. Ha neked is oda kell figyelned ezekre az összetevőkre, nálunk találsz mindig édes kényeztetést magadnak!

Gluténmentes diéta

Van, aki egészségtudatosságból választja, és van, akinek muszáj követnie ezt az étrendet, ugyanis a lisztérzékenyekre bizony szigorú diéta vár a gluténérzékenységgel járó panaszok megszüntetésére. Viszont sokan választják ezt a diétát fogyás vagy a testsúly megőrzése miatt. A gluténmentesség sokak fejében gyakran – tévesen – a  szénhidrátok teljes kiiktatását jelenti, ami rövid távon tényleg fogyaszt, ám hosszú távon emésztési és májműködési problémákhoz, koncentrációs zavarokhoz is vezethet. A búzában, rozsban és mindenben, amiben glutén található, rengeteg rost van, amire viszont szüksége van a szervezetednek. Ha ezeket teljesen megvonod magadtól, azzal nem teszel jót, szóval ha nem vagy allergiás, válaszd itt is az arany középutat, és például a fehér rizsliszt helyett használj magasabb rosttartalmú barna rizslisztet, a cukros édességek helyett pedig kóstold meg gluténmentes süteményeinket!