1.

Jól tudod, hogy a gyümölcsök elengedhetetlenek a táplálkozásodból, vitaminokban, rostokban, antioxidánsban bővelkednek. Segítik emésztésedet, kiváló energiaforrást jelentenek. Viszont azt is tudod, hogy a bennük lévő cukrok, fruktózok fogyasztását nem szabad túlzásba vinned.

Itt van a jó idő, nemsokára megjelennek a piacokon, boltokban a szezonálisan friss gyümölcsök. Azt te is jól tudod, hogy milyen fontos vitamin, tápérték szempontból, hogy ezeket fogyaszd, de hogy melyiket edd rendszeresen, minél figyelj oda a mennyiségre, és mik azok a tévhitek, amik már-már beleitták magukat a köztudatba, azt most megmutatjuk. 6+1 tippet mutatunk gyümölcsfogyasztáshoz:

Érdemes kerülnöd, vagy keveset fogyasztanod szárított gyümölcsökből, mivel ezekben nagyobb koncentrációban található cukor. Fogyassz inkább friss, a szezonnak megfelelő gyümölcsöket!

2.

Sajnos az egyik legnagyobb tévhit a gyümölcslevekből ered. Ezekből biztosan nem szabad napi 2-3 dl-nél többet innod, hacsak nem tényleg 100%-os, frissen préselt léről van szó! Ellenkező esetben sok bennük a cukor, illetve a rostok is hiányoznak belőlük és magas a kalóriatartalmuk is. Ha nagyon szereted ezeket, inkább fogyassz belőlük hígítva kisebb mennyiségeket. És persze irány az edzőterem!

3.

Mindenképp ügyelj arra, hogy honnan származik a gyümölcs. Érdemes a szezonálisakat és a hazait vásárolnod, hiszen ezek nem töltenek 4-5 napot egy dobozban, hűtőládában szállítás közben. A hazai termény eredete nyomon követhető, azt is ellenőrizheted, hogy nem használtak-e vegyszereket a termesztésnél. Arra is érdemes figyelned, hogy a nagybetűs BIO gyümölcsök nem biztos, hogy jobbak, mint a hagyományosan termesztettek: olvasd el a címkéket, ne csak pusztán a terméknév vagy márka alapján ítélj!

4.

Nem kell feltétlenül különbséget tenned a fagyasztott, a friss, és a frissen facsart, préselt gyümölcsök, gyümölcslevek között. Mindegyik változat tele van tápanyagokkal, a lényeg, hogy ezeket fogyaszd a cukrozottak helyett!

5.

Általános tévhit, hogy a főétkezés után jöhet a gyümölcs. A gyümölcsök 20-30 perc alatt megemésztődnek, míg a nehezebb ételeknek órák kellenek ehhez. Épp ezért, ha ebéd után közvetlenül eszel gyümölcsöt, a benne lévő tápanyagok kevésbé fognak felszívódni. Étkezés előtt vagy utána egy órával érdemes gyümölcsöt enned.

6.

Azt tudod jól, hogy minden nap szükséges gyümölcsöt enned. De mennyit érdemes naponta fogyasztanod? Erről sok kutatás, kimutatás, tanulmány szól, az igazság pedig valószínűleg ezeknek a metszéspontja: azaz napi 4-5 kisebb adag gyümölcs nagy százalékban csökkenti a betegségeket, erősíti az immunrendszert és növeli a vitalitást.

+1

Plusz egy tipp gyümölcsfogyasztáshoz! Sokan nem tudják, de van három gyümölcs, amik a savasságuknál fogva fehérítik a fogakat. A zöldalma, az eper és a citrom segít a fogakon keletkezett elszíneződések ellen, jó megoldás ezeknek a gyümölcsöknek a fogyasztása. Tudnod kell azt is, hogy viszont nem szabad túl gyakran fogyasztani őket: a gyümölcssav ugyanis hosszú távon megtámadhatja a fogzománcot.