Már most érdemes elkezdened gondolkodni, hogy milyen szabadidős tevékenységet űzöl idén, amikor az igazán jó idő beköszönt. Most 5 olyan sportot mutatunk tippnek, amiket vízben, vagy a vízen művelhetsz a jó állóképesség eléréséért, egészséged megőrzéséért. No és az is fontos, hogy a víz szeretete sok minden jóra nevel.

#1 Az úszás

A vízi sportok alapja az úszás, e nélkül nyilván te sem kezdenél bele más vizes sportba. Jól tudni úszni nagyon fontos a biztonság és az egészségvédelem szempontjából. Nem igényel különösebb felszerelést és űzése időjárás független, mivel télen-nyáron járhatsz uszodába. Ám a jó időben, megvan a varázsa annak, hogy akár természetes vízben is ússz, ezt viszont mindenképp csak gyakorlattal és olyan helyen szabad tenned, ahol az megengedett!

Mindig jó célokat kitűznöd magad elé az edzésben és az étkezésben is. Úszással kapcsolatban például sok szervezett rendezvényen részt vehetsz, így a Balaton átúszása is lehet az egyik célod, ahol figyelnek rád és a végén még jutalmat is kapsz a teljesítményedért.

#2 Az aquafitness

Ez a mozgás, mint tudod, lényegében fitness a mellig érő vízben. Strandokon, uszodákban egyre nagyobb körben terjed el, így például nyaralás során is mozoghatsz animátorok segítségével.

Az aquafitness kíméli az izületeket, kortól és nemtől függetlenül végezheti bárki. Könnyűnek látszik, de ne becsüld alá!

#3 A vízilabda

Jó állóképességet ad, a tüdőt, a szívet nagyszerűen edzi a vízilabda, amit nem csak gyerekkorban kezdhetsz el. Ne hagyd ki csak azért, mert a kicsik ügyesebbek nálad, felnőttként is bátran vágj bele ebbe, a számodra új sportágba!

#4 A sup

A stand up paddling, azaz a suppozás egy mostanában elterjedt vízi sport, te is sok helyen találkozhattál vele. A mozgásforma amúgy a Hawaii szigetekről származik, a szörfösök által kifejlesztett sportról van szó. Lényegében ez egy evezővel hajtott szörfdeszka, üvegszálból, de létezik költség- és helytakarékosabb megoldása is, a felfújható változat.

A deszkán állva kell evezned, így minden izmodat megmozgatod, és az egyensúlyozásra is folyamatosan figyelned kell. A supban az is nagyon jó, hogy teljesen kötetlen mozgásforma: ülve is űzheted, jógázhatsz is a deszkán, és pihenésként el is ringatózhatsz a vízen elfekve.

#5 Az evezős sportok

Magyarországon szerencsére sok lehetőséged van természetes vizeken evezni, legyen az kajak, kenu, páros, négyes, egyesületi vagy pusztán hobbi sport.

Sok helyen adott napra, órára is bérelhetsz kajakot, kenut. Ha pedig érzel magadban ambíciót, rendeget sportegyesület közül válogathatsz, ahol professzionális oktatást kapsz.

Az biztos, hogy a természet közelsége, a víz tisztelete, és maga a sport pozitív hatással van mindenkire, lelkileg és testileg egyaránt.