Amikor benne vannak egy szigorú diétában, sokan beiktatnak egy-két csalónapot vagy csalóétkezést, ami annyit tesz, hogy aznap, vagy arra az étkezésre bármit lehet enni, inni. Ez manapság egyre népszerűbb a sportolók és a diétázók körében is, nem is csoda, hisz ki ne enne meg egy finom, dupla sajtos pizzát néha! De vajon hogy hat ez ránk?

Nem gondolnánk, de ezek a napok, étkezések még elő is segíthetik a fogyást!

Amikor stagnál a súlyod, az az anyagcsere lassulását jelzi, ilyenkor kell egy energialöket a szervezetednek, hogy újra elkezdje égetni a kalóriákat. Ezzel a glikogén raktárak is feltöltődnek, így az edzésekre is biztosítva lesz a megfelelő energiád.

De ez sem azt jelenti, hogy ész nélkül bármennyit ehetsz, hanem szükséges kontrollálnod ezeket a napokat.

Mutatunk pár jó tanácsot a csalónapokhoz:

  1. Ne úgy tekints a táplálkozásodra, mint egy vallásra, hiszen úgy könnyen túlzásokba lehet esni. Ha kihagysz egy napot vagy elcsábulsz egy jó kis hambira, nem kell azonnal megfelezni a kalóriaadagodat, vagy rosszul érezned magad.
  2. A csalóétkezések gyakoriságát a testzsírszázalékod és a diétád hossza határozza meg, minél hosszabb ideje diétázol, és minél alacsonyabb a testzsírszázalékod, annál sűrűbben iktathatsz be csalónapokat.
  3. A diétába az alkoholfogyasztás is beleszámít, szóval csak mértékkel, még akkor is ha itt a nyár és épp buli van!
  4. Még akkor is érdemes megválasztani, hogy mivel csalsz, ha ki van mondva, hogy „bármit és bármennyit” lehet enni. Érdemes odafigyelned, hogy ezeken a napokon is minőségi ételeket fogyassz.
  5. A mennyiségre is figyelj! A csalónapok ne azt jelentsék, hogy betegre eszed magad, csak mert lehet. Mindig csak annyit egyél, amennyi jól esik. És a maradékot se csomagoltasd el!

Ezekkel az apró trükkökkel sokkal jobban fog menni a fogyás és sokkal elviselhetőbb lesz a diéta! Ami mindig legyen a szemed előtt, az az arany középút!