Az már egy jó pont, ha az étkezéseidet megpróbálod mindig ugyanarra az időpontra tenni. Reggeli 7-kor, uzsonna fél 10-kor, ebéd fél 1-kor és így tovább. De mi van, ha az uzsonnára szánt gyümölcs nem elég, ha már 11-kor korog a hasad?

Eleinte nem könnyű betartani a magadnak felállított szabályokat és a szervezetednek is kell egy kis idő, hogy hozzászokjon. Ezért kell odafigyelni erre az 5 gyakori hibára, amit farkas éhesen a hétköznapi ebédeknél elkövethetsz!

1.    Ne tegyél kivételt!

A munkában határidő sürget, ezért gyorsan felugrasz az asztaltól, lerohansz a legközelebbi étterembe, kifőzdébe, 10 perc alatt bekapsz valamit és már újból az asztalodnál ülsz. Ennél kevés rosszabb dologgal boríthatod fel az amúgy egészséges étrendedet.

A legjobb megoldás, ha otthon előre főzöl, ezzel nem csak egészséges ételeket fogsz enni ebédre is, hanem a kifőzdében sorban állás helyett lesz időd rendesen megebédelni, sőt, a pénztárcádat is kíméled.

2.    Nem egy hot dog evő versenyen vagy!

Azt te is tudod, hogy nagyon fontos, hogy mit eszel, de arra is oda kell figyelned, hogy hogyan fogyasztod el az ételeket. Nem szabad kapkodva befalni az ebéded, igenis rá kell szánni az időt a nyugodt étkezésekre. Az, hogy betömöd magadba és már rohansz vissza a munkádhoz, nagyon megterheli a szervezeted. Egyél olyan lassan, amilyen lassan csak tudsz! Rágj meg mindent alaposan és az ebédidő ne legyen kevesebb 30 percnél! Soha ne legyen kifogás, hogy „nincs időm az ebédre”, mert az egészséged a legfontosabb.

3.    Ne a laptop előtt egyél!

Sokkal jobb a testednek és az agyadnak is, hogy ha az ebédidő 30-40 percét a kollégáiddal töltöd. Észre se veszed, de mentálisan feltöltődsz, egy kis ebéd utáni séta pedig az emésztésnek is jót tesz. Kimutatható, hogy egy ilyen ebéd után sokkal aktívabb az ember, így a munka is könnyebben fog menni délután!

4.    Legyen elegendő tápanyagod!

Nem lesz kiegyensúlyozott az étkezésed, ha csak egy nagyon egyszerű saláta az ebéded. Figyelj arra, hogy minden tápanyagból elegendő mennyiséget vigyél be. Válassz sötét levelű zöldeket (spenótot, káposztát), legyen vágott zöldség benne (répa, paprika, uborka), mindig legyen fehérje is a salátádban (tojás, grillezett csirke), és mindehhez használj olívaolajat. A könnyed ebédbe még egy leves is bőven belefér.

5.    Igyál sokat az étkezések mellé!

Szuper egészséges multivitamin és zéró kalóriás üdítők… Te biztosan nem dőlsz be ezeknek! Az elfelejtett műanyag palackos italok helyett legyen egy kulacsod! Magyarországon a csapvíz kiemelkedően jó, majdnem annyi ásványi anyag van benne, mint a palackozott ásványvizekben. Ha pedig ízesíteni akarod, facsarj bele egy fél citromot, vagy tegyél bele uborka szeleteket, menta leveleket. Ezzel nem csak a szervezetednek teszel jót, hanem a környezeted is óvod a sok hulladéktól!