Tényleg mindenki hízik kicsit? Mire kell figyelni az étkezésnél? Mennyit sportolj? Ezekre a kérdésekre adunk választ, hogy felkészülten érjen az ősz.

A kevesebb napfény, hidegebb idő, a viharos napok az életmód kismértékű változásait hozhatják, ami néha bizony kihat a szervezetre, testre és lélekre is.

A rövidebb nappalok arra késztetik az embert, hogy többet aludjon, ami alacsony minőségű alvással járhat, így sokan fogékonyabbá válnak a szorongásra, rossz hangulatra. Ezekre nincs tudományos gyógyír, egyszerűen csak próbáld meg lazán venni a munkabeli határidőket, a közeledő telet, és szervezz minél több kinti programot, amíg még kellemes az idő.

További hátránya a kevesebb napsütésnek, hogy a rendszeres testmozgás sokaknál elmarad. Kinek ne lett volna már olyan indoka, hogy most hagyom a futást, mert rossz az idő, vagy a nagykabát alatt úgyse látszik az a pár kiló? Ne csapd be magad hamis indokokkal! Könnyít a helyzeten, ha felállítasz magadnak egy heti vagy havi edzéstervet az őszi évszakra szabva is, ami egyfajta rendszert visz az életedbe.

A szerotonin szint csökken ebben az időszakban (ami nagy szerepet játszik az alvás és az étvágy szabályozásában), így jobban kívánod majd a tartalmasabb ételeket, ami viszont plusz kilókat jelenthet. Mit tegyél? Nem kell lemondanod a finom ételekről, hanem tarts önuralmat, kóstolj finom és egészséges dolgokat, de mindig csak mértékkel, így nem lesz gond a kilóiddal sem.

Érdemes segítségül hívnod a telefonos applikációkat, amivel számolni tudod a kalóriákat, figyelembe venni a sportolást. Az applikáció pedig modern lelkiismeretként figyelmeztet, ha keveset mozogsz, sokat eszel, és hasznos tanácsokkal lát el az egészséges élethez.

Ami pedig szintén nagyon fontos: egyél sok őszi gyümölcsöt, zöldséget! Az idénynövényeket egyszerű beszerezni, pénztárca kímélőek, egészségesek és ellenállást biztosítanak a betegségekkel szemben. Ősszel érnek be a legízletesebb és legizgalmasabb finomságok, mint az alma, a körte, a szőlő, a sütőtök, a burgonya, a  cékla és a brokkoli.

Forró levesekkel, tartalmas salátákkal, húsos és vegetáriánus fogásokkal színesítheted az étrended, mindezt a szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel. 

Az ősz egyfajta felkészülés a télre, amit ha okosan és tudatosan csinálsz, nem lehet probléma se a hangulatoddal, se a kilóiddal!