A túlzott cukorbevitel nemcsak a külsőnkön hagy nyomot, hanem a belső szerveinket is érinti. Sajnos ezeket egyesek (a magyarok körülbelül 90%-a) hajlamosak félvállról venni, egészen a komolyabb tünetek jelentkezéséig. Persze te abba a néhány százalékba tartozol, akik szinte minimálisra csökkentették ennek az esélyét. Nézzünk 3 konkrétumot!

Az (jó) étkezéssel javítjuk a memóriánkat

Az Alzheimer-kór a leggyakoribb demenciával kapcsolatos megbetegedés. Jelenleg nincs rá gyógymód, de vannak olyan tényezők, amelyekkel visszaszorítható a kialakulásának kockázata. Az egyik ilyen a táplálkozás, mivel a jól megválasztott tápanyagokkal támogatjuk a megfelelő agyműködést.

Ezek közé tartozik az omega-3-zsírsav, amelyet nagyobb arányban tartalmaz a hal (a legjobb választás a makréla, lazac és a szardínia), a lenmag és a dió. A kutatások szerint szintén előnyünkre válik a mértékkel fogyasztott étcsokoládé, illetve a bogyós gyümölcsök.

Ugyanakkor vannak olyan ételek, amelyek nem támogatják agyunk egészségét. Ilyen a finomított liszt, valamint a cukor. Az ok a magas glikémiás indexük, ami például rontja a memóriát. Ez pedig az olyan kórképek kialakulását veti fel, mint az Alzheimer.

Hatással van a bőrünkre is

Szintén a helytelen étrend állhat a háttérben, ha a negyvenes éveinkben járunk, de az arcunkon még mindig feltűnnek a pattanások vagy csak a 25-öt töltöttük, ennek ellenére már megjelentek az első ráncok. A bőrgyógyászok szerint a túlzott mértékű cukorfogyasztás állhat a korai öregedés, a szem alatti karikák és az egészségtelennek tűnő, fakó bőrszín hátterében.

Amikor a türkörbe nézel és ezeket a tüneteket nem tapasztalod, akkor veregesd meg a hátadat! Légy hálás magadnak, hogy elhagytad a cukrot, hogy kezedbe vetted az életedet és nem engedted, hogy szeméttel “tápláld” a szervezetedet.

A kérdéssel egyébként több kutatás is foglalkozott. Ennek során csökkentették a résztvevők cukorfogyasztását, melynek eredményeként sokat szépült a bőr. A pattanások magyarázata, hogy a cukor növeli az inzulinszintet, ezáltal emeli a faggyútermelést. Az idő előtt megjelenő ráncokért pedig a fruktóz lehet felelős, a kollagénhez való kötődése – és károsítása – miatt.

Visszatérhet az energiánk

Sok kollégádtól, családtagodtól hallhatod, hogy folyamatosan fáradtnak érzik magukat, pedig eleget alszanak. Valószínű, hogy a hiba az étrendben van – például túl nagy arányban viszik be cukrot. Ennek tipikus tünete, hogy hirtelen úgy érezzük, elönt az energia, nem sokkal később pedig el tudnánk dőlni. És persze újra megkívánunk valami édeset. A cukorbevitel csökkentésével – vagy teljes kiiktatásával – éppen ezeket a hullámvasutakat küszöbölhetjük ki. Nem csak az étkezésünk lett tehát kiegyensúlyozott, hanem mi magunk is.

Ez a cikk azért született, mert néha nem árt megállni és konstatálni. Mert természetesnek vesszük az egészséges, jó kedélyű napjainkat, pedig ezt nagyban köszönhetjük a döntésünknek, a cukor elhagyásának. Az egészséget ajándékba kapjuk, de a megtartásán nekünk kell dolgoznunk. És dolgozunk is, minden nap. Ezért pedig jár a dicséret. Neked is.