Napjainkban egyre több bolt kínálatában találkozhatunk a különböző laktózmentes és növényi alapú tejtermékekkel. Bár a laktóz-, és a tejfehérje-érzékenység a gluténhez hasonlóan egyfajta népbetegségnek számít, sok kávézóban még mindig nincs lehetőségünk helyettesíteni a klasszikus tejet.

De mi a különbség a laktóz-, és a tejérzékenység között, és milyen módon helyettesíthetjük a klasszikus tejtermékeket?

Tejcukor-, vagy tejfehérje-érzékenység?

A laktóz a tejben található cukor, melyet nem mindenki tud lebontani. Az ok, hogy az ezért felelős enzim hiányzik vagy a szükségesnél kisebb mennyiségben van jelen a szervezetükben. Gyanúra adhatnak okot az olyan kellemetlen tünetek, mint a fejfájás, a puffadás, a hasi fájdalmak vagy görcsök, illetve a hányinger.

Ennek az érzékenységnek különböző mértékeit különböztetjük meg: vannak, akik kisebb mennyiségben még tudják tolerálni a tejet, és vannak, akiknek 100%-ban laktózmentes étrendre kell hagyatkozniuk.

Ezzel szemben a tejfehérje-allergia a tejfehérjével szembeni immunreakciót jelenti. Vagyis ezt az összetevőt a szervezet tévesen allergénnek ismeri fel, ezért allergiás reakciók jelentkeznek. A tünetek meglehetősen sokfélék lehetnek.

Az idegrendszeri megnyilvánulások közé tartozik a fejfájás, az alvászavar, a bőrön ekcéma megjelenését tapasztalhatjuk, de akár szénanátha, sőt asztma is társulhat hozzá. Természetesen az olyan emésztőrendszeri problémák sem maradnak ki a sorból, mint a hányás, a hasmenés vagy a székrekedés.

Miben változik a táplálkozás?

A kétféle érzékenység eltérő odafigyelést igényel táplálkozás szempontjából, hiszen a tejallergiások a laktózmentes termékeket sem választhatják. Szerencsére ez csak elsőre látszik kihívásnak, némi kutatás után láthatjuk, hogy számtalan növényi alternatíva áll rendelkezésünkre.

Vegyük például az alternatív tejeket. A gabona alapúak közül választhatjuk a zabot vagy a rizst, az olajos magvakból készültek közül pedig a mogyorós, mandulás vagy kesudiós verziót. Érdemes többet is kipróbálni, hogy megtaláljuk a saját szájízünkhöz legjobban illeszkedőt.

Természetesen a cukrász remekekről sem kell lemondania annak, akinek ki kell iktatnia a tejcukrot vagy a tejfehérjét a táplálkozásából. A paleo sütemények mellett a vegán változatok között érdemes szétnézniük, mert mindkét étrend kiiktatja a tejtermékeket.

Pszt! Természetesen laktózmentes és növényi tejek is megtalálhatóak nálunk, így egy finom lattét is fogyaszthatsz a sütid mellé!