A kávérajongóknak ismerős a robusta és az arabica kifejezés, ami a két legelterjedtebb kávétípust jelöli. Ezekkel kapcsolatban gyakran hallani azt a kijelentést, hogy az egyik nemesebb, mint a másik. De nem biztos, hogy ez az állítás megállja a helyét – különösen azért, mert a hitványabbnak tartott robusta családjába tartozik a világ egyik legdrágább kávéja, a Kopi Luwak.

Miért tartják jobbnak az arabicát?

Az arabica kényesebb fajta, ami csak bizonyos magasságban (1500-2000 m) terem, sokkal kevésbé képes felvenni a harcot a kártevőkkel, a betegségekkel és a hőséggel szemben. A vetélytársa –  azaz a robusta – viszont sokkal szívósabb és nagyobb a termésmennyisége (viszont kisebbek a szemei).

A kettő közötti különbség természetesen az ízben is kiütközik. A robusta savasabb, ami kesernyés ízben nyilvánul meg, míg az arabica egy selymesebb, lágyabb világba repít. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a robusta értéktelen, hiszen a sötétebb pörkölés miatt első osztályú espresso készíthető belőle.

A kényesebb igényei ellenére az arabicát a világ sokkal nagyobb részén termesztik, és az éves összmennyiség mintegy kétharmadát ez a fajta adja. Természetesen itt is sokat nyom a latban a pontos termőhely – a kakaóbabhoz hasonlóan.

Nálunk Kolumbia lett a befutó

Hosszas gondolkodás után mi a világ harmadik legnagyobb kávéexportőr országát, Kolumbiát választottuk. Az innen származó szemekből készült italok vibrálnak, és az enyhe savasság mellett kifinomult, lágy gyümölcsösség társul hozzájuk.

Egyfajta aduásznak is mondhatjuk, mert szinte bármelyik kávékészítési technológiával fantasztikus minőséget nyújthat. Igaz, hogy jelentős termővidékről van szó, de a színvonalra nagyon ügyelnek, és gondosan megválogatják a termelőktől származó babokat, amiket aztán osztályoznak, illetve csoportosítanak.

Összességében tehát nem csak a fajta határozza meg a kávé élvezeti értékét. Az eredményhez sokat hozzátesz a pörkölés és a kávéfőző (például ront az ízen, ha nincs megfelelően kitakarítva). A legtöbb kávézó egyébként nem marad meg csak az egyik vagy csak a másik alternatívánál, inkább egy blendet készítenek, amiben kibontakozhat a kettő harmóniája.

5 érdekes tény a kávék világából

  1. Több mint 100 kávéfajtát ismerünk.
  2. A robusta elsősorban a magas koffeintartalmának köszönheti a markáns ízét.
  3. Az arabica kávészemei oválisak, míg a robustáé inkább kerekdedek.
  4. Brazília a legnagyobb arabica, Vietnám pedig a legnagyobb robusta termelő vidék.
  5. A robustának majdnem egy évre – 11 hónapra – a robustának csak 7-9 hónapra van szüksége az éréshez.

Érdekel miért jó ötlet egy csésze kávé az egészséged szempontjából? Itt írtunk róla!